Britse investeerder koopt 3.800 huurwoningen op

De Britse vermogensbeheerder Round Hill Capital heeft vrijwel alle huizen gekocht van het noodlijdende Wooninvesteringsfonds (WIF). Het gaat om bijna 3.800 woningen voor 365 miljoen euro. Het is een van de grotere vastgoedtransacties in Nederland in de laatste jaren. Vestia verkocht onlangs 5.500 woningen aan de Duitse investeerder Patrizia.

Het WIF is een ‘opkoopcorporatie’ die in 2005 is opgericht om vastgoed over te nemen van corporaties in geldnood. Maar het WIF raakte zelf in problemen doordat het verdienmodel niet meer werkte door het instorten van de huizenmarkt. De woningen daalden in waarde en doorverkopen bracht minder op, terwijl de rentelasten drukten. Door gewijzigde wet- en regelgeving hebben woningcorporaties tegenwoordig ook meer mogelijkheden om vastgoed te verkopen, buiten het WIF om. In juni zette het fonds in Zeist al zijn 4.150 woningen, verspreid over Nederland, te koop.

Of het WIF uiteindelijk wordt opgeheven, is aan de corporaties die participeren in het fonds, de zogenoemde certificaathouders. Naast bankleningen laat het WIF zich namelijk ook financieren door collega-corporaties.

Round Hill Capital heeft sinds de oprichting in 2002 meer dan 6 miljard euro geïnvesteerd in Europees vastgoed. De aankoop van het WIF is de tweede, grote transactie in Nederland. In juni kocht Round Hill Capital hier 1.530 huizen voor 180 miljoen euro van CBRE Global Investors.