Bellen met een kaasplankje

Telefoon en tablet ineen. Wat zijn de beste phablets die je momenteel kunt kopen?

None

Bellen met een maatje kaasplank. Een telefoon voor mensen zonder leesbril. Er werd wat afgegniffeld toen Samsung drie jaar geleden de Galaxy Note introduceerde. Het was een smartphone met een scherm van 5,3 inch (13,5 centimeter), schijnbaar voor superwezens met reusachtige handen en grenzeloze binnenzakken.

Toch werd de phablet – een samentrekking van phone en tablet – een succes. Volgens onderzoeksbureau IDC groeit het aantal verkochte phablets dit jaar met meer dan 200 procent en is de Enormofoon meer in trek dan een gewone smartphone of tablet. De doelgroep is breed: van de juf die even YouTube-filmpjes wil laten zien (er kunnen makkelijk tien kinderen meekijken) tot de mobiele werker die geen trek heeft om zowel een tablet als telefoon mee te sjouwen.

Je moet er wel voor geschapen zijn, voor zo’n phablet. Wie het toestel graag in zijn broekzak steekt heeft het idee dat ’ie met een gespalkt been rondloopt. Nonchalant op de fiets springen is er niet meer bij. Andere problemen: de telefoonhouder in de auto is niet breed genoeg om het scherm vast te klemmen. Je zult deze telefoons ook anders gebruiken: met twee handen tikken is noodzakelijk. Fabrikanten bedachten trucs zodat je een phablet ook met één duim kunt bedienen, door alle relevante informatie op de onderste helft van het scherm te tonen. Maar daarvoor koop je geen maatje kaasplank.

In zo’n grote telefoon past een grotere accu. De Apple iPhone 6 Plus gaat twee dagen mee, de kleinere iPhone 6 moet elke dag aan de lader. Bij een forse phablet hoort ook een forse prijs. Gelukkig valt er wel wat te kiezen.

    • Marc Hijink