Arabische Liga presenteert snel resolutie over Palestina aan VN

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas (midden), vandaag tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga in Kairo.
De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas (midden), vandaag tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga in Kairo. Foto AFP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga zijn het eens geworden over een resolutie waarin een tijdschema staat voor de vorming van een Palestijnse staat. Ze presenteren het ontwerpvoorstel binnen enkele dagen formeel aan de VN-Veiligheidsraad en gaan nu proberen internationale steun hiervoor te krijgen.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties erkent Palestina al sinds 2012 als “waarnemend niet-lidstaat”, maar die uitspraak is niet bindend. Mocht de Veiligheidsraad echter een Palestijnse staat erkennen, dan is die uitspraak wel bindend. De kans daarop is klein, aangezien de Verenigde Staten vetorecht hebben in de Veiligheidsraad en bondgenoten zijn van Israël. Volgens persbureau Reuters is het onduidelijk of de Amerikaanse regering formeel over een resolutie als die door de Arabische Liga is voorgesteld zou gaan praten.

Volgens de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, die de bijeenkomst in de Egyptische hoofdstad Kairo opende, is er geen andere keuze voor hem dan aan te kloppen bij de internationale gemeenschap:

“De huidige situatie in de Palestijnse gebieden kan niet langer zo doorgaan. Israël is niet langer een partner voor ons en er is niets anders wat we kunnen doen dan het probleem te internationaliseren.”

Spanningen

De Palestijnen zoeken al jaren een eigen staat in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de geblokkeerde Gazastrook, land dat Israël veroverde in de zesdaagse oorlog van 1967. Israël is geen tegenstander van een zogenoemde tweestatenoplossing met een onafhankelijke en democratische Palestijnse staat, maar accepteert de grenzen zoals overeengekomen in 1967 niet als uitgangspunt voor de onderhandelingen.

De recentste onderhandelingen over een tweestatenoplossing liepen stuk in april en sindsdien is de verhouding tussen beide partijen meer dan gespannen. Deze zomer woedde vijftig dagen lang een nieuwe Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas. De afgelopen tijd hebben nieuwe spanningen vooral betrekking op Jeruzalem en dan met name de heilige Tempelberg. Joden maken zich steeds meer hard voor toegang tot de gebedsplaats, iets wat nu alleen moslims hebben. Er zijn de afgelopen weken meerdere (dodelijke) aanslagen gepleegd.

    • Frank Huiskamp