Overheden starten breedbandbedrijf

Bij gebrek aan belangstelling door het bedrijfsleven begint de provincie Gelderland samen met tien gemeenten een eigen breedbandbedrijf in de Achterhoek. Daartoe hebben zij vrijdag een intentieverklaring getekend. Volgens de provincie is het een unicum in Nederland.

„Voorwaarde is wel dat meer dan de helft van de inwoners in het buitengebied meedoet”, zegt Han Boer, wethouder Breedband van de gemeente Berkelland, in een persbericht van de provincie. Het lukte Gelderland eerder dit jaar niet om een geschikte marktpartij te vinden. Er waren drie kandidaten, maar die konden of wilden niet aan de eisen voldoen, zegt de provincie.

„De markt pakt haar verantwoordelijkheid niet”, vindt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat er geen sprake is van staatssteun of marktverdringing.

De provincie betaalt 32 miljoen euro aan het project. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Doesburg en Lochem betalen samen 25 tot 30 miljoen.

Doel is de bedrijvigheid te stimuleren, zorg op afstand mogelijk te maken en het onderwijs te faciliteren. De gemeenteraden en de gedeputeerde staten moeten zich nog uitspreken over het plan.