Aanslag op Nigeriaanse moskee: ‘zeker 120 doden’

Tijdens de gebedsdienst is een aanslag gepleegd op de Grote Moskee van Kano. De emir had daar gemaand tot verzet tegen fundamentalistisch terreur.

Bij een aanslag op de Grote Moskee van Kano, de grootste stad in Noord-Nigeria, zijn vrijdag tientallen doden gevallen. Reddingswerkers spreken van zeker 120. Een invloedrijk geestelijk leider van Kano had onlangs zijn aanhangers opgeroepen zich te wapenen tegen de moslimfundamentalistische terreurgroep Boko Haram.

Tijdens de gebedsdienst bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op. Daarna opende een groep van ongeveer vijftien gewapende mannen het vuur op vluchtende mensen.

De schatting van het aantal slachtoffers was vrijdagavond nog provisorisch. Reddingswerkers spraken over zeker 120 doden en 270 gewonden. Journalisten telden in een van de vier ziekenhuizen alleen al 92 doden.

In de grote moskee van Kano (ruim 1 miljoen inwoners) had emir Mohammed Sanusi II vorige week de bevolking van het noorden van Nigeria opgeroepen de wapens op te nemen tegen Boko Haram. Hij zei toen dat het leger niet in staat is burgers te beschermen tegen de vrijwel dagelijkse aanslagen van Boko Haram.

Sanusi II, in juni tot emir benoemt, is de op één na belangrijkste moslimgeestelijke in Nigeria. Het is zeer ongebruikelijk dat religieuze leiders zich zo openlijk in het publieke debat mengen. Maar Sanusi was daarvóór al een invloedrijk figuur, als gouverneur van de Nigeriaanse centrale bank.

President Goodluck Jonathan had hem in februari van die functie ontheven nadat Sanusi de nationale oliemaatschappij ervan had beschuldigd zestien miljard euro aan overheidsgeld te hebben verduisterd.

De emir was niet aanwezig op het moment van de aanslagen. Zijn paleis grenst aan de moskee.

Een politiewoordvoerder vertelde dat van een groep van vijftien gewapende mannen er vier zijn gedood door een woedende menigte. De andere strijders wisten te ontkomen.

Boko Haram heeft dit jaar volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan tweeduizend mensen gedood. Bij hun zelfmoordaanslagen worden ook steeds vaker vrouwen ingezet.

De terreurbeweging heeft al vaak aanslagen gepleegd in Kano. Eerder deze maand kwamen zes mensen om bij een zelfmoordaanslag. In januari 2012 eiste een aanslag van Boko Haram in Kano 183 levens. De voormalige emir van Kano heeft verscheidene moordaanslagen overleefd. Hetzelfde geldt voor de sultan van Sokoto, de belangrijkste moslimleider in Nigeria.

In Maiduguri in het noordoosten van het land, waar Boko Haram zeer nadrukkelijk aanwezig is, wisten lokale milities vrijdag een aanval van Boko Haram af te slaan. (AFP)