Laatste vliegtuig met stoffelijke resten MH17 landt in Eindhoven

Het militaire transportvliegtuig met de laatste stoffelijke resten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is in Eindhoven geland. Daar is nu een ceremonie met de nabestaanden.

Een trompettist speelt op de militaire vliegbasis van Eindhoven, nadat het toestel met de stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 is geland. Foto ANP / Jerry Lampen

Het militaire transportvliegtuig met de stoffelijke resten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is in Eindhoven geland. Daar is nu een ceremonie met de nabestaanden. Ook premier Rutte, vicepremier Asscher en minister Hennis (van Defensie) en Koenders (Buitenlandse Zaken) zijn erbij.

Als het vliegtuig is geland, speelt een trompettist de herdenkingsmelodie ‘The Last Post’. Daarna worden de zes kisten met resten voor identificatie naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht, schrijft persbureau Novum.

Jan Waalen, journalist bij Omroep Brabant:

Twitter avatar janwaalen jan waalen Weer op vliegbasis Eindhoven. #ob #MH17 http://t.co/2KNdomaVh0

‘we staan naast elkaar’

Voordat Rutte naar Eindhoven vertrok, zei hij altijd nog onder de indruk te zijn van de manier waarop heel Nederland meeleeft.

“We staan naast elkaar, we rouwen met elkaar en Nederland laat op een hele bijzondere manier zien dat we meeleven met iedereen die door deze vreselijke ramp is getroffen.”

Weg uit besneeuwd charkov

Het zevende en laatste vliegtuig met stoffelijke resten is vanmorgen vanuit het besneeuwde Charkov (Oost-Oekraïne) vertrokken. Ook daar was een ceremonie voor de slachtoffers, waarbij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aanwezig was.

Anne-Marie Stordiau, woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie:

Twitter avatar AMStordiau Anne-Marie Stordiau Sobere en indrukwekkende plechtigheid op besneeuwd en ijzig vliegveld Charkov, 6 kisten op weg naar Eindhoven #mh17 http://t.co/RlzU9yP4iW

De repatriëringsmissie in het rampgebied, waarbij lichaamsdelen en persoonlijke bezittingen worden geborgen, gaat nog steeds door. Dat werk is nu moeilijk door de winterse omstandigheden.

    • Sterre van der Hee