Winkelketens hopen op koopwoede Black Friday-shoppers

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is Black Friday in de VS - de belangrijkste uitverkoop van het jaar. Veel winkelketens hopen vandaag een teleurstellend jaar een beetje goed te maken, schrijft The New York Times.

Om die reden hebben grote winkelketens als Best Buy, Target and Staples - maar ook online retailers als Amazon - veel producten drastisch in prijs verlaagd. Dergelijke aanbiedingen zetten de marges overigens flink onder druk, schrijft The New York Times

Volgens de Amerikaanse krant zullen economen de koopjesjacht goed in de gaten houden. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is de afgelopen tijd toegenomen, door positieve signalen over de economie en de steeds goedkopere benzine. Maar tegelijkertijd zijn er ook signalen dat consumenten nog altijd wantrouwig zijn - en de economische groei van de afgelopen jaren is meestal niet ten goede gekomen aan de middenklasse.

Daarnaast hebben activisten opgeroepen tot een boycot van Black Friday, uit boosheid tegen het feit dat de politie-agent die in Ferguson een ongewapende tiener doodschoot niet wordt vervolgd. Onder het motto “No Justice, No Profit” zal een groep activisten in Ferguson door winkelcentra gaan lopen. Zij willen met een boycot aandacht voor de - volgens hen - ongelijke behandeling van Afro-Amerikanen door de Amerikaanse justitie.

GoPro gaat drones bouwen

Camerafabrikant GoPro gaat drones bouwen, schrijft The Wall Street Journal. GoPro zal eind volgend jaar drones met zijn eigen hd-camera’s gaan verkopen, hebben bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant verteld. De drones moeten tussen de 500 en 1000 dollar gaan kosten.

Volgens de The Wall Street Journal is het feit dat een grote electronicafabrikant in de drone-business stapt een teken dat de markt volwassen aan het worden is. Drones zijn erg populair en dankzij prijsverlagingen en betere techniek aan het uitgroeien tot een mainstream product.

Voor overheden zijn de drones overigens een groeiend probleem: zo rapporteerden 41 Amerikaanse piloten in de maand oktober dat ze in de lucht een drone waren tegenkomen. Dat kan een gevaar zijn voor de veiligheid van de luchtvaart.

Op dit moment werkt GoPro al samen met dronefabrikanten, die hun drones geschikt maken voor de bevestiging van een GoPro-camera. Maar de grootste dronefabrikant, DJI, is onlangs zelf begonnen met het maken van camera’s.

Op GoPro’s traditionele markt, die voor water- en schokbestendige videocamera’s, krijgt het bedrijf steeds meer concurrentie van bedrijven als Sony, schrijft The Wall Street Journal ook.

Tegenslag voor Uber in Nevada

Taxi-app Uber is in de Amerikaanse staat Nevada uit de lucht, schrijft Business Insider. Het bedrijf kreeg van een rechter een verbod opgelegd om nog taxiritten bij particulieren aan te bieden.

De zaak was aangespannen door de staat Nevada. Die vindt dat Uber de wet overtreedt, doordat het niet voldoet aan de voorwaarden van een taxibedrijf. De staat kreeg dus gelijk.

Uber is ook in Nederland in opspraak, omdat de dienst UberPop volgens de overheid de wet personenvervoer overtreed. Er zijn al particulieren beboet die via UberPop ‘taxiritten’ uitvoerden.

    • Dolf de Groot