Welkom in A’dam, met een drugsbord

Drie Britten stierven omdat ze witte heroïne snoven. De politie zoekt de daders, toeristen lachen om waarschuwingsborden.

Waarschuwingsborden zoals hier op het Rembrandtplein waarschuwen toeristen voor gevaarlijke drugs. Foto Bram Budel

Woensdagavond, half negen, oranje neonletters verlichten de duisternis voor het Centraal Station. Warning, zeggen ze. Extremely dangerous cocaïne is sold to tourists.

Voorbijgangers staan stil en lachen. Voor sommigen is dit bord hun eerste kennismaking met Amsterdam.

De 19-jarige Julia Mraccni uit Polen gaat met haar vriendin bij het bord op de foto. Giechelend: „Dit is grappig, het is net een advertentie.”

Nog altijd loopt er een gevaarlijke dealer rond in Amsterdam. Dat bleek deze week nadat opnieuw twee toeristen stierven door het snuiven van witte heroïne, die vermoedelijk werd verkocht als cocaïne. De slachtoffers waren Britse jongens, van 20 en 21 jaar oud. Eind oktober overleed een 22-jarige Brit door hetzelfde spul. Er werden veertien mensen onwel, wat volgens de politie betekent dat ze „behoorlijk in de problemen” zijn geweest. Sommige slachtoffers moesten worden gereanimeerd.

De dealer lijkt niet slim: de straatprijs van witte heroïne ligt hoger dan die van cocaïne ( 70 tot 90 euro per gram, tegen 50 euro). En als hij (of zij) wél weet wat hij verkoopt, heeft hij nu een team grootschalige opsporing achter zich aan: zo’n twintig rechercheurs, geholpen door „talloze straatagenten”. De GGD probeert intussen zijn klandizie te doen verdwijnen. In zijn afzetgebied – Leidseplein, Rembrandtplein en nu ook CS – zijn de waarschuwingsborden weer terug. In hotels in het centrum hangen posters.

Niet dat de politie al een signalement heeft van de dader, of daders – want het kan ook om een groep gaan. Veel slachtoffers kunnen zich niets meer van het gebeurde herinneren. In elk geval zijn de drugs een keer in de buurt van de Reguliersgracht en in de Wormsteeg aangeschaft.

Ook in de Britse pers gaat het over de kwestie: ‘Snorting white heroin in Amsterdam’, koppen nieuwssites. De politie is er blij mee. Er is „veel contact” met Britse media, aldus politiewoordvoerder Rob van der Veen, om de gevaren onder de aandacht te brengen.

De Amsterdamse VVD heeft een spoeddebat aangevraagd. „Die drugs zijn heel gevaarlijk”, zegt raadslid Dilan Yesilgoz. „We willen dat hier capaciteit voor wordt vrijgemaakt – de daders moeten snel worden gepakt.”

Gevaarlijk: absoluut. Eén lijn kan al fataal zijn, voor wie geen heroïne gewend is, zegt een woordvoerder van Jellinek. Maar aan die ernst hebben veel toeristen die de waarschuwingsborden passeren geen boodschap: ze moeten erom lachen. Een mededeling over harddrugs, zo pontificaal in de openbare ruimte. Door de overheid nog wel! Als dit geen Amsterdam is.

De waarschuwingsborden als bevestiging van het beeld dat de wereld van Amsterdam heeft: die stad waar je zomaar een fiets kunt meenemen, waar iedereen dagelijks een joint draait, waar op elke straathoek prostituees achter de ramen staan. De stad van tolerantie en vooruitstrevendheid voor de één; de stad van verloedering en viezigheid voor de ander.

De Turkse Omer Cavusoglu (29), die in Londen woont, kijkt met zijn vriendin naar het bord bij het station. Het past bij de liberale cultuur, zegt hij. „Als je wiet rookt, is de volgende stap misschien cocaïne. Dit bord geeft hoe dan ook een goed advies.”

    • Mirjam Remie