Vrouw krijgt 20 jaar cel voor gifmoord op man

De 52-jarige Ada S. is gisteren door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op haar tweede echtgenoot. De vrouw heeft hem met gif om het leven gebracht. Van moord op haar eerste echtgenoot werd S. vrijgesproken.

De vrouw uit het Brabantse Vortum-Mullem heeft haar man volgens de rechtbank in 2012 met een giftig mengsel van medicijnen gedood. De familie van het slachtoffer kreeg argwaan toen de vrouw weinig emotie toonde na het overlijden en snel de financiële zaken wilde afhandelen.

Volgens de rechtbank is S. „berekenend en planmatig te werk gegaan” toen zij voor de dood van haar tweede echtgenoot een valse levensverzekering opmaakte. Hoewel er geen direct bewijs is dat zij de stoffen toediende, vindt de rechtbank alle omstandigheden rond de dood voldoende om moord te bewijzen. Haar man was gezond en had een aversie tegen medicijnen. In zijn lichaam werden resten van medicatie en giftige stoffen aangetroffen. S. zocht voor de dood van haar man een aantal keer op haar computer naar stoffen als insuline en de dodelijke werking daarvan.

Ada S. werd tevens veroordeeld voor verzekeringsfraude en brandstichting. Ze bekende de handtekening van haar tweede man te hebben vervalst voor een levensverzekering van een kwart miljoen. Bij het overlijden van haar eerste man kreeg ze al drie ton uitgekeerd.