‘Venetië wil af van lawaaiige rolkoffers’

Dat schreef de Volkskrant woensdag

Illustratie Marike Knaapen

De aanleiding

Rolkoffers zijn niet zomaar koffers. De veelal compacte koffers met twee wieltjes aan de onderkant, die reizigers achter zich aan sleuren met een uitschuifbaar handvat, worden zelfs gehaat. Vooral vanwege het ratelende geluid dat ze maken. Daar komt bij dat de keiharde wieltjes in oude steden de kwetsbare straatstenen kapotmaken. Kortom: rolkoffers zijn een bron van ergernis, overlast en erosie.

In Venetië zouden ze er daarom van af willen. Sterker: wie vanaf mei met zulke bagage het centrum van de stad in rolt, zou een boete van 500 euro riskeren. Alleen koffers met luchtbandjes komen er dan nog in. Dat schreef de Volkskrant afgelopen woensdag en het werd gistermiddag door columnist Sylvia Witteman in die krant nog eens herhaald. Klopt het dat de stad af wil van de rolkoffers?

Waar is het op gebaseerd?

Het verhaal van het verbod dook het eerst op in lokale krant Il Messaggero en sindsdien is het wereldnieuws, tot CNN (‘Venice to ban wheeled suitcases’) aan toe. Het komt uit een voorstel van nood-burgemeester Vittorio Zappalorto. Nood-burgemeester? Tja, burgemeester Giorgio Orsoni bleek betrokken bij een groot corruptieschandaal en is vertrokken. Vervanger Zappalorto ergert zich aan rolkoffers en zou hebben voorgesteld ze subiet te verbieden.

Niet zo gek misschien. Meer dan 70 procent van de smalle straatjes in Venetië is geplaveid met eeuwenoude ‘masegni’, stenen gemaakt van het vulkanische gesteente trachiet. Die krijgen het flink te verduren: Venetië is een van ’s werelds topbestemmingen en krijgt jaarlijks zo’n 25 miljoen toeristen te verstouwen – en velen nemen schoon ondergoed in zo’n handige, maar lawaaiige rolkoffer mee. Ratakatatakatatakata. De harde wieltjes beschadigen de straten, de pleinen en bruggen. In sommige bruggen zijn al strepen getrokken door het koffergerol van toeristen. Volgens de Volkskrant is ook de Calatrava-brug bij het station hiervoor al meerdere malen gerepareerd.

En, klopt het?

Zappalorto is er duidelijk over. Nee, er klopt niets van. Op de website van de gemeente schrijft hij: ‘Ik ontken met kracht dat de gemeente Venetië ooit heeft nagedacht over een verbod op rolkoffers in het historische centrum.’ Zappalorto zou alleen iets willen doen aan het vervoer van goederen over de stoepen. Maar rolkoffers, daarover heeft hij toch echt niets gezegd. Basta.

Duidelijk toch? Nee, want een voorlichter van de gemeente zegt aan de telefoon wat anders. „Die wet tegen rolkoffers is er inderdaad niet. Maar die komt er wel.” Dus toch? „Dat is al heel lang de bedoeling, maar het is heel moeilijk in te voeren. Wanneer de regel er komt weten we daarom niet, maar, waarschijnlijk binnen twee tot drie jaar.”

Italiaanse toestanden. De correspondent van de Volkskrant, Sarah Venema, is ook verbaasd over de tegenstrijdige berichten: „Na die ontkenning zei Zappalorto in een ander interview weer dat het verbod wel degelijk in zijn plan stond, en dat hij het wil laten doorgaan.”

Conclusie

De Volkskrant schreef dat Venetië afwil van de rolkoffers. Ze beschadigen de oude bruggen en straten en maken bovendien, zeker in grote groepen, een irritant geluid. Over de vraag of de gemeente een verbod wil invoeren heerst bestuurlijke verwarring. Van een verbod in mei lijkt nog geen sprake. Wel klopt het dat Venetië van de rolkoffers afwil. We beoordelen de stelling daarom als waar.

    • Peter van der Ploeg