Twee militairen gedood in Egypte, 100 islamisten aangehouden

Gepantserde wagens bij het Tahrirplein.
Gepantserde wagens bij het Tahrirplein. Foto AP/Amr Nabil

Terwijl veiligheidstroepen in Kairo bezig waren met de arrestatie van zeker honderd islamisten, zijn vanochtend in de Egyptische hoofdstad twee hooggeplaatste Egyptische militairen doodgeschoten. Aanleiding tot de legeracties was de oproep van islamistische groepen tot massale landelijke protesten tegen de regering.

Verspreid over het land zijn volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zeven bommen ontmanteld. Wegen naar het presidentieel paleis en het ministerie van Defensie zijn afgezet met grote betonblokken en door de stad rijden gepantserde wagens, schrijft persbureau Reuters.

De autoriteiten waarschuwden na de oproep tot de demonstraties dat veiligheidstroepen geweld niet zouden schuwen. Het is de eerste keer in maanden dat er weer protesten gepland staan van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en de Moslimbroederschap.

Waar de demonstraties eerst vooral gericht waren op het herstel van de democratie na wat de betogers zagen als ‘militaire coup’ op Morsi, zijn ze nu van uitgesproken religieuze aard. De nieuwe protesten worden georganiseerd door het Salafistische Front. Zij waarschuwen dat er in Egypte een oorlog dreigt tegen de islam en riepen demonstranten op hun korans omhoog te houden.