Topmannen van failliet Estro storten bonus terug na ophef

2014-07-05 17:36:53 AMERSFOORT - Het hoofdkantoor van Estro. De noodlijdende kinderopvangorganisatie is definitief failliet verklaard. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
2014-07-05 17:36:53 AMERSFOORT - Het hoofdkantoor van Estro. De noodlijdende kinderopvangorganisatie is definitief failliet verklaard. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

De bestuurders van kinderopvangbedrijf Estro hebben de bonussen teruggestort, die ze vlak voor het faillissement kregen uitgekeerd. Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag van de curator, dat vandaag is gepubliceerd.

Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait en financieel directeur Kris Geysels van Estro ontvingen in april een bonus van respectievelijk 41.000 euro en 33.000 euro over vorig jaar. In juni ontving Bienfait nog een bonus van 25.000 euro.

De bonussen leidden tot politieke ophef. Kamerleden wilden dat de bonussen zouden worden teruggevorderd. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) liet weten dat de curator de bonussen zou kunnen terugvorderen als die “inderdaad onrechtmatig zijn geweest”. De minister noemde het “laakbaar” dat “de top van een bedrijf zichzelf rijkelijk beloont vlak voor een faillissement”.

‘Op eigen initiatief teruggegeven’

Maar onderzoek naar de rechtmatigheid van de bonussen komt er nu niet meer van. De twee bestuurders hebben het geld “op eigen initiatief” en “geheel onverplicht” teruggegeven, schrijft curator Wouter Jongepier. Wel stelt hij vast dat de bonussen “hun oorsprong vinden in de arbeidsovereenkomsten” van de bestuurders. Ook staat vast dat “de betalingen zijn geaccordeerd door de raad van commissarissen”.

Estro maakte na faillissement direct een doorstart onder de naam Smallsteps. Bestuurders Bienfait en Geysels bleven aan. Duizend van de 3.600 werknemers verloren hun baan.

In september is Bienfait als topman teruggetreden, vanwege de “onrust en commotie” die na het faillissement van Estro zijn ontstaan. Over de bonussen zei Bienfait destijds nog dat die zijn uitgekeerd “omdat bepaalde doelen zijn behaald”. Afspraken over die doelen waren “al lang geleden gemaakt” en naar zijn mening dus gerechtvaardigd.

    • Teri van der Heijden