Rechtbank geeft activist Ofehe een taakstraf

Nigeriaan niet schuldig aan terrorisme en mensensmokkel, wél aan het onderdak bieden aan illegalen en documentsfraude.

De Nigeriaanse mensenrechtenactivist Sunny Ofehe (42) is niet schuldig aan mensensmokkel. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht gisteren bepaald. Eerder liet de officier van justitie een aanklacht voor terrorisme al vallen, omdat die was gebaseerd op een vertaalfout.

Ofehe werd wel veroordeeld voor het onderdak bieden aan een Nigeriaanse illegaal gedurende twee maanden tegen betaling van 400 euro. Daarmee doorkruiste hij het overheidsbeleid ten aanzien van illegalen en ondermijnde hij het draagvlak om asielzoekers ruimhartig op te vangen, vond de rechtbank.

De rechtbank verklaarde hem ook schuldig aan het valselijk gebruiken van documenten om kantoorruimte en een banklening te krijgen. Die vergrijpen zouden hem doorgaans op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zijn komen te staan. Maar de rechtbank hield rekening met het nadeel dat Ofehe van de onterechte aanklacht voor terrorisme had ondervonden en met de lange periode van drieënhalf jaar die sinds zijn arrestatie waren verstreken.

Ofehe kreeg een celstraf gelijk aan zijn voorarrest en een taakstraf van 240 uur. Er was 18 maanden cel geëist.

De raadsman van Ofehe, Ed Manders, had zich er tijdens de rechtszaak over beklaagd dat het OM in november 2009 zonder gegronde redenen een onderzoek begon en daar anderhalf jaar mee doorging, terwijl er niets belastends aan het licht kwam. Manders verbaasde zich erover dat daarbij op grote schaal bijzondere opsporingsbevoegdheden werden gebruikt, zoals het aftappen van telefoon- en computerverbindingen, het observeren van Ofehes huis in Rotterdam en het plaatsen van een zender in zijn auto. De rechtbank vond gisteren echter dat het OM rechtmatig gehandeld had.

    • Dick Wittenberg