Prachtige beelden vanuit de lucht van een verlaten Tsjernobyl

Resten van een geel zitje van een draaimolen die meedeint met de wind, een ruimte waar nog allemaal papierwerk op de grond ligt, de duikplank in een leeg zwembad waar de struiken inmiddels naar binnen groeien.

Op 26 april 1986 woonden er nog tienduizenden mensen in Tsjernobyl en het nabijgelegen stadje Pripjat, een paar dagen later zo goed als niemand meer. Omgekomen bij de kernramp of geëvacueerd. Nog steeds is het niet zonder gevaar om op bepaalde plekken in het gebied te komen, laat staan te wonen. Het Amerikaanse programma 60 Minutes zond deze week een reportage uit vanuit Tsjernobyl, inmiddels een toeristische attractie geworden. De bijbehorende video met dronebeelden van de Britse cameraman Danny Cooke is vooral erg de moeite waard.

Die laat zien dat de tijd er volledig heeft stilgestaan. “Het had iets heel sereens, maar ook zeer verontrustends”, volgens Cooke. Hij trok door het gebied met niet alleen zijn camera, maar ook een geigerteller. Verplichte kost, doordat er nog steeds sprake is van veel radioactieve straling.

Nog steeds gevaarlijk

In 1986 ontplofte kernreactor vier in Tsjernobyl. Die bleek slecht ontworpen te zijn en draaiend te zijn gehouden door personeel dat onvoldoende getraind was. Dertig man personeel en brandweerlieden kwamen om het leven binnen drie maanden na het ongeluk, later nog meer. Uiteindelijk hebben 134 mensen stralingsziekte opgelopen als gevolg van de kernramp. Van hen stierven er 28 binnen enkele weken. Maar nu, 28 jaar later, zijn de gevolgen nog steeds merkbaar.

Zo ondervonden ook de journalisten van 60 Minutes. Nog steeds wordt er opgeruimd, want er ligt nog steeds radioactief materiaal. De reactor kan nog steeds doden, zoals de programmamakers zelf in het begeleidende stuk schrijven. Ze spreken ook een van de weinige mensen die er weer zijn gaan wonen, ondanks het stralingsgevaar. Onder wie een Canadese bioloog, die er onderzoek doet.

Bekijk de hele reportage:

http://youtu.be/Zp9zy9JvG14?t=14m

    • Frank Huiskamp