Porosjenko versterkt zijn greep op verdeeld parlement Oekraïne

Ondanks een teleurstellende verkiezingsuitslag een maand geleden heeft president Petro Porosjenko zijn greep op het nieuwe parlement en de regering versterkt.

In een toespraak op de eerste zitting van de volksvertegenwoordiging riep hij de afgevaardigden gisteren op een einde te maken aan ‘neutrale status’ die Oekraïne zich tot nu toe toedichtte. Maar Porosjenko pleitte er wel voor om niet al te snel een lidmaatschap van de NAVO na te streven. Toetreding van Oekraïne tot de Westerse alliantie is onaanvaardbaar voor Rusland.

Binnen de nieuwe Verchovna Rada vergrootte Porosjenko zijn invloed ook. Zijn rechterhand Volodimir Groisman werd gisteren verkozen tot parlementsvoorzitter. De ‘speaker’ van de volksvertegenwoordiging heeft onevenredig veel macht in Oekraïne. De voorzitter heeft manoeuvreerruimte en kan de behandeling van wetsvoorstellen en stemmingen over het regeringsbeleid manipuleren.

Groisman was tot nu toe eerste vicepremier in het kabinet van premier Arsen Jatsenjoek. Daarvoor was hij burgemeester van Vinnitsja, een stad ten westen van Kiev waar de chocolafabrieken Roshen van Porosjenko staan. Via Groisman bestuurde het huidige staatshoofd Vinnitsja alsof de stad zijn eigen domein was.

De functie van Groisman is ook van cruciaal belang omdat de Verchovna Rada weliswaar in ruime meerderheid pro-Europees is, maar qua binnenlandse politiek versnipperd is.

In het 423 bezette zetels tellende parlement opereren acht fracties. Het Blok Petro Porsjenko (BPP) kan slechts rekenen op niet meer dan een derde van de leden, waarvan de helft bovendien is gekozen als locale districtsvertegenwoordiger. Het Volksfront van premier Jatsenjoek, die gisteren met viervijfde van de stemmen werd herkozen als eerste minister, haalde bij de parlementsverkiezingen van 26 mei meer stemmen dan het BPP en eist op grond daarvan speciale macht.

In deze wankele constellatie moet komende dagen een nieuwe ministerraad worden samengesteld. De verwachting is dat Porosjenko probeert om de sleutelposities op Financiën en Economische Zaken naar zich toe te trekken ten koste van Jatsenjoek..

    • Hubert Smeets