Paus roept moslims op om stelling te nemen tegen Islamitische Staat

Paus Franciscus heeft wreedheden van terreurbeweging Islamistische Staat tegen christenen en andere religieuze minderheden in Irak en Syrië veroordeeld. Ook roept het kerkhoofd moslimleiders op harder stelling te nemen tegen extremisten die religie misbruiken om terrorisme te rechtvaardigen. Dat heeft Franciscus vandaag na aankomst in Turkije gezegd.

Paus Franciscus tijdens en de Turkse premier Erdogan tijdens de welkomstceremonie vandaag bij het Presidentieel Paleis in Ankara. Foto ANP/EPA/President Press Office

Paus Franciscus heeft op de eerste dag van zijn bezoek aan Turkije moslims opgeroepen om stelling te nemen tegen Islamitische Staat. Zo moeten moslimleiders zich harder uitspreken tegen extremisten die religie aanwenden om hun daden rechtvaardigen. Het uitbannen van honger en armoede zijn de sleutel in de strijd tegen de fundamentalistische beweging in Syrië en Irak.

De paus veroordeelde de vervolging van christenen en andere religieuze groeperingen door IS. Hij onderstreepte daarnaast het belang van een dialoog tussen moslims en christenen om fundamentalisme de kop in te drukken:

“Fanatisme en fundamentalisme en ook irrationele angsten die misverstandenden en discriminatie veroorzaken, moeten worden tegengaan door de solidariteit van alle gelovigen.”

Hij herhaalde dat militaire acties tegen de jihadistische beweging gerechtvaardigd zijn:

“Het is gerechtvaardigd om met respect voor het internationale recht een agressor te stoppen.”

Paus Franciscus deed zijn uitspraken na een ontmoeting met premier Erdogan. Hij prees bij die ontmoeting Turkije voor het opnemen van meer dan 1,6 miljoen vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Syrië.

Vanochtend bezocht de paus de tombe van Mustafa Kemal Ataturk, de grondlegger van de seculiere Turkse staat.