Olieprijs nóg lager om schalieolie VS te stoppen

Oliekartel handhaaft de productie. En dus keldert de olieprijs.

Olieprijs blijft dalen
Olieprijs blijft dalen

Goed nieuws voor de autorijder: de prijs aan de pomp blijft voorlopig dalen. Goed nieuws ook voor de chemische industrie en andere industrieën die olie als grondstof gebruiken. En goed nieuws ook voor de wereldeconomie: hoe lager de olieprijs, hoe sneller de economische groei, is de vuistregel.

Maar voor landen die leven van olie-inkomsten en weinig financiële reserves hebben is een nog lagere olieprijs ronduit slecht nieuws. Dat geldt ook voor een miljardenbedrijf als Shell dat voor zijn investeringen uitgaat van een uiterste ondergrens van 70 dollar. En voor alle bedrijven die betrokken zijn bij de exploratie en productie van olie, zoals bodemonderzoeker Fugro en SBM offshore.

Gisteren zakte de prijs voor een vat Noordzee-olie (Brent), de standaard in de oliemarkt, weg tot net boven de 70 dollar – en het eind is nog niet in zicht. Dat is het gevolg van het besluit van de OPEC, gisteren, om de prijs over te laten aan de markt en niet in te grijpen met een productiebeperkingen. Het kartel van olie-exporterende landen handhaaft het productieniveau op 30 miljoen vaten per dag.

Na afloop van de halfjaarlijkse vergadering in Wenen was geen onvertogen woord te horen. Alle leden prezen de eensgezindheid van het kartel. Wat verbaast, omdat de meeste lidstaten van de OPEC een olieprijs nodig hebben die ver boven de honderd dollar ligt, terwijl hij nu richting 60 dollar gaat en in nog geen half jaar 40 procent van zijn waarde heeft verloren.

Kennelijk heeft Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent binnen de OPEC, de anderen ervan weten te overtuigen dat behoud van marktaandeel nu belangrijker is dan de prijs zelf. En dat terwijl landen als Iran, Venezuela en Nigeria prijzen nodig hebben van ver boven de 100 dollar om hun financiën op orde te houden.

Het besluit om de productie op peil te houden betekent volgens analist Peter Oppitzhauser (Kepler Cheuvreux) dat kartelleider Saoedi-Arabië de opmars van schalieolie uit de Verenigde Staten een halt wil toeroepen.

De Amerikaanse productie van schalieolie is – naast een tegenvallende vraag uit Europa en China – namelijk één van de belangrijkste oorzaken voor het huidige overaanbod op de oliemarkt. Volgens de analist gebruikt Saoedi-Arabië de lagere olieprijs om „zijn gezag in de oliemarkt te herstellen”. De productie van schalieolie is betrekkelijk duur, een lagere olieprijs zou de Amerikaanse producenten weer uit de markt drukken. Overigens denkt de analist dat de prijs na een aanvankelijk daling, over een jaar of twee weer zal stijgen door een toenemende vraag.

Rusland – de tweede olieproducent ter wereld, maar geen OPEC-lid – is voorlopig de grootste verliezer. Een prijs die richting 60 dollar per vat gaat, zal een miljardengat slaan in de Russische financiën die door westerse sancties toch al onder druk staan.

    • Renée Postma