Of Men and War winnaar IDFA 2014

Of Men and War van Laurent Bécue-Renard heeft op IDFA de hoofdprijs voor beste lange documentaire gewonnen. De Publiekprijs is voor Naziha’s Spring van de Nederlands-Koerdische Gülsah Dogan en de Speciale Juryprijs gaat naar Something Better To Come.

Still uit Kamchatka

Of Men and War van Laurent Bécue-Renard heeft op IDFA de hoofdprijs voor beste lange documentaire gewonnen. De Publiekprijs is voor Naziha’s Spring van de Nederlands-Koerdische Gülsah Dogan en de Speciale Juryprijs gaat naar Something Better To Come.

Op de 27ste editie van festival zijn het dit jaar docu’s over oorlogstrauma’s die in de prijzen vallen. Of Men and War gaat over een groep Amerikaanse Irak-veteranen die in therapie gaat en de winnaar van de hoofdprijs voor beste middellange documentaire, Kamchatka - The Cure for Hatred, handelt over een oorlogsverslaggever die gemoedsrust zoekt op de poolcirkel.

Trailer van Of Men and War:

Trailer van Kamchatka - The Cure for Hatred

Het Nieuwe Rijksmuseum beste Nederlandse docu

NRC-redacteur Coen van Zwol is positief over de competitie van dit jaar:

IDFA kende dit jaar een prima competitie, zeker gezien de toenemende concurrentie van reguliere filmfestivals, die naast speelfilms steeds meer documentaires vertonen. Zo won in 2013 de documentaire Sacro Gra de Gouden Leeuw van Venetië en viel The Look of Silence van Joshua Oppenheimer daar dit jaar in de prijzen, het slot van een tweeluik over de Indonesische massamoord op vermeende comunisten in 1965. Zo’n sieraad lijkt buiten bereik van een festival als IDFA geraakt, al was Oppenheimer dit jaar wel juryvoorzitter in Amsterdam.

Diens film Look of Silence dong dit jaar mee naar de Publieksprijs, maar moest het net afleggen tegen Naziha’s Spring. In de docu van de Nederlands-Koerdische Gülsah Dogan wordt een Marokkaanse moeder gevolgd in haar strubbelingen om haar negen zoons die de buurt terroriseren, in het gareel te krijgen.

De beste Nederlandse docu op IDFA is Het Nieuwe Rijksmuseum van Oeke Hoogendoorn. De Speciale Juryprijs is uitgereikt aan Something Better to Come van Hanna Polak waarin een groep Russische outcasts wordt gevolgd die probeert te overleven op een vuilnisbelt nabij Moskou.

Twitter avatar IDFAindustry IDFA Industry Special Jury Award in Feature-Length Competition goes to Something Better to Come by Hanna Polak! http://t.co/Emo7K8SeiE

Eerder vanavond kwam al naar buiten dat Giovanni en het Waterballet van Astrid Bussink door de kinderjury is uitgeroepen tot de beste jeugddocumentaire. In de film wordt de 10-jarige Giovanni gevolgd, die ervan droomt om als eerste jongen mee te doen aan het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen.

Twitter avatar IDFAindustry IDFA Industry That’d them in the spotlight: the winners gather for a group pic. http://t.co/H3QONsOqdp

IDFA is ook nog dit weekend. Naar verwachting zal de editie van dit jaar in totaal 250.000 bezoekers trekken.

    • Philippus Zandstra