NPO 1 keurt EO-plan voor herdenkingsspektakel 4 mei af

The Passion bij Hofvijver Foto Maarten Hartman

Het plan van de Evangelische Omroep om een The Passion-achtig theaterspektakel uit te zenden op 4 mei gaat voorlopig niet door. De netmanager van NPO 1, de zender die de voorstelling moest gaan uitzenden, heeft het plan afgekeurd. Dat meldt de NOS.

Het theaterstuk over twee Joodse families die tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken in een Rotterdamse kerk zou live worden uitgezonden vanuit Rotterdam. De NPO ziet echter niets in een spektakel ter gelegenheid van de Dodenherdenking. Dat past niet “bij het ingetogen karakter” ervan, vindt de netmanager.

Is dit een hoax?

Het idee voor de herdenkingsoptocht lekte eind juni uit via weblog GeenStijl en leidde meteen tot verwarring. Het was onduidelijk of het ging om een hoax. De netmanager van Nederland 1 wist op dat moment van niets en was tegen. EO-directeur Arjan Lock liet vervolgens aan NRC weten (€) dat het “an sich een heel goed idee” was.

“Maar meer dan een idee is het nog niet. We moeten eerst nog partners, geld en zendtijd vinden voordat het idee een programma wordt.”

Volgens het eerste plan zou vanaf 4 mei volgend jaar na 20.00 uur een Nationale Herdenkingstocht worden georganiseerd, waarin elk jaar zowel een ander vervolgingsslachtoffer als een andere stad in Nederland centraal staat. De opzet deed denken aan The Passion, het goedbekeken muziekevenement dat jaarlijks wordt uitgezonden over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Het lijdensverhaal wordt op straat in een grote stad nagespeeld door BN’ers, die Nederlandstalige hits zingen. Volgend jaar wordt The Passion opgevoerd in Enschede.

In een eerdere versie van dit artikel stond, op basis van de berichtgeving van de NOS, dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei enthousiast was over het plan van de EO. Hans Laroes, lid van het comité, zegt dat de organisatie daar niet over gaat.

Twitter avatar hanslaroes hans laroes Bericht dat @Comite4en5mei enthousiast reageert op nieuw EO-plan is onjuist. Gaan wij niet over. Respect en ingetogenheid - dat willen wij

Lees terug: De EO wil een musicaloptocht op 4 mei en de verwarring was en blijft groot

    • Laura Klompenhouwer