Net gemist, 29/11

LEZEN
Wat Bill Cosby’s legacy recast
Tijd 40 minuten

Hij was hét voorbeeld van een nette, succesvolle Amerikaan. Hij was een rolmodel. Maar Bill Cosby is keihard van zijn voetstuk gevallen. Beschuldiging na beschuldiging van seksueel misbruik stroomt nu binnen. Hoe kan dat nou? The Washington Post maakte een adembenemend portret aan de hand de getuigenissen van voor- en tegenstanders.

KIJKEN
Wat Operatie Live
Tijd 1,5 uur

Eén op de duizend Nederlanders wordt getroffen door een neurologische bewegingsstoornis, zoals parkinson. Met zogenaamde ‘diepe hersenstimulatie’, het aanbrengen van elektroden in de hersenen, worden symptomen verlicht. Het is een fascinerend proces: de patiënt is wakker als het gebeurt en ondergaat daardoor allerlei sensaties en emoties. Omroep Max zond zo’n operatie live uit, terwijl Charles Groenhuijsen artsen en patiënten interviewde.

LEZEN
Wat How do you sell God in the 21st century? More heaven, less hell
Tijd 25 minuten

De hel is uit. Waar vroeger de angst om eeuwig te branden voor je zonden een goede aansporing was om naar de kerk te gaan, is dat beeld volledig verdwenen. Het nieuwe geloven gaat om belonen, niet om straf.

KIJKEN
Wat If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy
Tijd 25 minuten
„Weet je wat ik dacht?” zegt de moeder van Mea de Jong. „Als je een film over zelfstandige vrouwen wilt maken, misschien moet je dan een film over onze familie maken.” In haar afstudeerfilm If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy doet de 26-jarige documentairemaakster precies dat: ze portretteert vier generaties vrouwen die kinderen grootbrachten zónder man. De film ging deze week in première op IDFA én staat online.

    • Thomas Rueb