De mensen die tijdens Basel-Real het veld op liepen, waren geen ‘toeristen’

Ze stonden er inderdaad bij alsof ze ondanks goede instructies van een aardige man op straat dachten te zijn uitgekomen bij een museum voor moderne kunst. De man en vrouw die woensdag het veld op liepen tijdens de wedstrijd FC Basel-Real Madrid waren alleen geen ‘verdwaalde toeristen’, zoals werd gesuggereerd.

Ze stonden er inderdaad bij alsof ze ondanks goede instructies van een aardige man op straat dachten te zijn uitgekomen bij een museum voor moderne kunst. Camera om de nek, een beetje beduusd rondkijkend. De man en vrouw die woensdag schijnbaar uit het niets het veld op liepen tijdens de Champions League-wedstrijd FC Basel-Real Madrid gingen daarna als “verdwaalde toeristen” door het leven. Maar dat waren ze niet.

http://youtu.be/3e4PVD9O-2g

Er waren net fans het veld op gerend toen het verward ogende paar met hun rugzak en camera ook het veld betrad, om vervolgens enigszins geschokt door het beveiligingspersoneel weer naar de zijlijn te worden begeleid. Ze leken de fans te willen filmen. Dat blijkt ook hun doel te zijn geweest, beter gezegd hun taak, schrijft de Zwitserse site Blick, die verhaal ging halen bij FC Basel.

Wat blijkt: de man en vrouw horen ook bij het beveiligingsteam. Ze zullen waarschijnlijk de opdracht hebben gekregen de mensen te filmen om zo bewijsmateriaal te hebben. Ze namen hun taak iets te serieus, zo lijkt het, want het was niet de bedoeling dat ze zelf ook het veld op zouden gaan.

Boete dreigt

Kijkers konden in ieder geval eens lachen om mensen op het veld die niet naakt of halfnaakt waren, een politieke boodschap probeerden te verkondigen, of een speler probeerden te kussen.

Basel kan dat waarschijnlijk niet. Niet alleen verloren de Zwitsers de wedstrijd met 1-0 door een goal van Cristiano Ronaldo, de club kan ook een boete tegemoetzien van de UEFA voor het overtreden van de veiligheidsregels. Vanwege de echte fans die het veld op kwamen, niet ook vanwege de twee verdwaalde medewerkers, gokken we.

    • Frank Huiskamp