Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Nationale Actiedag ebola van start, tussenstand: 4,5 miljoen euro

De actieweek om geld in te zamelen voor ebola wordt vandaag afgesloten met een Nationale Actiedag. De programmering op de publieke zenders is aangepast en meerdere programma’s gaan over de ebola-epidemie in West-Afrika. Vanavond wordt nog een laatste inzamelingsactie gehouden. Tot nu toe is 4,5 miljoen euro binnengehaald om de ramp te bestrijden.

Bij Beeld en Geluid, het hoofdkantoor van de actieweek.
Bij Beeld en Geluid, het hoofdkantoor van de actieweek. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De actieweek om geld in te zamelen voor ebola wordt vandaag afgesloten met een Nationale Actiedag. De programmering op de publieke zenders is aangepast en meerdere programma’s gaan over de ebola-epidemie in West-Afrika. Vanavond wordt op tv nog een laatste inzamelingsactie gehouden. Tot nu toe is 4,5 miljoen euro binnengehaald om de ramp te bestrijden.

Vandaag worden op radio en tv actiebulletins uitgezonden. Vanaf 07.00 uur worden deze tussen de programma’s door via NPO1 uitgezonden. De zenders van NPO, RTL, SBS doen mee. Ze werken daartoe samen met de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Vanuit alle radio- en televisiezenders wordt gedurende de dag live geschakeld met het belpanel in het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark. Het publiek wordt opgeroepen om te bellen met het speciale actienummer en te doneren voor de slachtoffers van ebola.

Moeilijke actie

Het dodental van de wereldwijde ebola-epidemie staat nu op 5.689, zo werd eergisteren bekend. In totaal zijn 15.935 mensen besmet. Bijna alle slachtoffers komen uit Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Lees ook

Uit NRC Handelsblad: Niet elke ramp past in de spotlights (€)
Uit nrc.next: Daar komt de hulpkaravaan (€)

Voor aanvang van de actie werd gevreesd dat Giro 555 mogelijk “miljoenen mis” zou lopen doordat er een gebrek is aan pakkende beelden. Bij een aardbeving kunnen mensen het leed van de ramp duidelijk zien, legde SHO-woordvoerder Barbara Bosma uit. Maar in de getroffen landen is de ziekte op het eerste gezicht niet zichtbaar. Mensen durven niet naar het ziekenhuis. Kinderen gaan niet meer naar school, zodat de omvang van de ramp moeilijk in beeld te brengen is. Bekende Nederlanders zien het niet zitten om naar West-Afrika af te reizen, waardoor een tv-show maken lastig wordt.

Daar kwam deze week het bericht bij (nrc.next, €) dat het geld dat burgers storten op “rampengiro” 555 niet altijd naar de juiste organisaties gaat. De verdeelsleutel van geld voor rampen zou volgens een intern rapport te weinig rekening houden met de expertise van organisaties. De commissie schreef dat het bestuur van de SHO niet goed functioneert en dat de directeuren van de deelnemende hulporganisaties te veel “hechten aan de profilering van de eigen organisatie”. Een woordvoerder van de SHO deelde het rapport desgevraagd met NRC, nadat eerder De Correspondent het nieuws naar buiten bracht.