Naomi Klein, Herman Gorter, Åsne Seierstad & Susan Neiman

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Naomi Klein, Herman Gorter, Åsne Seierstad, Susan Neiman en veel meer.

Diep in mij ben ik niets dan liefde

De gevoelsdichter, revolutionair en dogmaticus Herman Gorter hield oprecht en tegelijkertijd van drie vrouwen. Dat bewijzen de nu gebundelde, stralende brieven die hij aan zijn minnaressen schreef. Een charismaticus met een groot reservoir aan liefde!
Door Mirjam van Hengel. Lees meer.

Column: In Texas heeft zelfs Harry Mulisch onderdak gevonden

‘Hopelijk hebben ze er ook een paar kilo merca pura tussen gestopt.’ Behalve de minister van Cultuur konden ze er in Colombia wel om lachen, de lucratieve verkoop van het archief van Gabriel García Márquez aan het Harry Ransom Center in Austin, Texas. Tien manuscripten, 2000 brieven, een onvoltooide roman, twee typmachines, vijf Applecomputers – alles ligt straks in het land waar de schrijver jaren niet welkom was wegens zijn politieke opvattingen. Ook de brieven van García Márquez’ vriend Fidel Castro gaan naar de Lone Star State.’
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview Naomi Klein: ‘Sorry, dit gaat niet over jou, dit gaat over iets groters’

Met biologische tomaten kopen op de markt redden we het niet, vindt Naomi Klein. „Aandacht voor klimaatverandering is niet nieuw, maar het is altijd behandeld als een voetnoot.”
Door Hanneke Chin-A-Fo. Lees meer.

Terug naar het bebloede Utøya

Op basis van gesprekken met overlevenden, officiële onderzoeken en getuigenissen reconstrueerde de Noorse schrijfster Åsne Seierstad Breiviks massamoord op het eiland Utøya. Er ontstond een aangrijpend ooggetuigeverslag.
Door Juurd Eijsvoogel. Lees meer.

Waarom toch het slimste jongetje van de klas zijn?

Op de persoonlijke vorming van de mens grijpt de Amerikaanse filosofe Susan Neiman (1955) in haar boek over de weg naar volwassenheid vooral terug op de wonderen van de Verlichting-denkers. Hoe zit het met de moderniteit?
Door André Klukhuhn. Lees meer.

Abonnees kunnen de hele Boekenbijlage hier inzien.

    • Roderick Nieuwenhuis