Op en neer, links en rechts: zo ga je heen en weer in de lift van de toekomst

Hier bij NRC staan we elke dag wel eventjes in de lift. Om een verdieping hoger iets door te geven. Of een verdieping lager een broodje te halen. Maar kunnen we straks veel meer met dat ding? Kijken: de lift van de toekomst.

Hier bij NRC staan we er elke dag eigenlijk wel eventjes in: de lift. Om een verdieping hoger iets door te geven. Om een verdieping lager een broodje te halen. Om nieuwe collega’s te leren kennen. Gewoon, zonder erbij na te denken.

In elk gebouw dat meerdere verdiepingen telt, is de lift zo normaal dat we helemaal niet stilstaan bij dat hijsbakje dat ons aan sterke kabels omhoog tilt (of laat zakken). Liften werken immers al 160 jaar volgens hetzelfde principe.

Waarom eigenlijk? Dat dacht de Duitse staalgigant ThyssenKrupp, die het onderstaande, futuristische filmpje maakte. Waarom zouden we een lift niet horizontaal laten bewegen? Kunnen er niet meerdere liften in een liftschacht? Of kunnen we ze loopen, zodat je alleen nog maar hoeft in te stappen? En wat voor gebouwen hebben we dan nodig?

Het resultaat van die out-of-the-box-brainstorm geeft een totaal nieuwe dimensie aan architectuur.

    • Sterre van der Hee