China Light, bandfoto’s uit Rotterdam en Typhoon op televisie

Beeld van China Light Utrecht, het Chinese lichtfestival dat tot begin januari in de Utrechtse Botanische Tuinen te zien is.
Beeld van China Light Utrecht, het Chinese lichtfestival dat tot begin januari in de Utrechtse Botanische Tuinen te zien is. Screenshot Youtube.com

Hoe goed kan Typhoon de zijdelingse moonwalk dansen? Waarom zijn er dansende en verlichte pandaberen in Utrecht? En welke Rotterdamse bands gaven zich bloot voor een speciaal fotoboek? De weekendtips van deze week geven antwoord op al deze vragen. Flicht

KIJKEN // 24u met…Typhoon

vrijdag 28 november, 20.25-21.25u, NPO3>

Rapper en muzikant Typhoon is al op alle grote festivals en andere feesten en partijen geweest dit jaar, vanavond doet hij ook nog eens op je tv je huiskamer aan. Alhoewel, als huismuzikant van De Wereld Draait Door is hij nu elke week vanuit je luie stoel te zien, maar komt hij vast niet zo dichtbij als vanavond. Glenn de Randamie, zoals Typhoon eigenlijk heet, mag het nieuwe seizoen van 24u met… aftrappen. Met gastheer Theo Maassen moet hij het een etmaal zien te rooien in dezelfde ruimte. Randamie deed zeven jaar over de voltooiing van zijn tweede album Lobi da Basi, dat van NRC Handelsblad de stempel meesterwerk (€) kreeg vanwege de zeggingskracht van zijn muzikale reis. Verwacht in deze eerste aflevering een korte rapcurcus voor Maassen en het verhaal achter zijn tweede album.

Bekijk hier een klein voorproefje:

GAAN // De Grote Kunstshow

zondag 30 november, Stadsschouwburg, Amsterdam, kaarten €17,50-24,50 (excl. servicekosten)

Als afsluiter van het Amsterdam Art Weekend staat De Grote Kunstshow gepland in de Stadsschouwburg. En dat is letterlijk een grote kunstshow, want elf kunstwerken komen hier aanstaande zondag tot leven met behulp van licht en geluid, monologen en dialogen, geuren en smaken. En daar moet je je ongeveer het volgende bij voorstellen, aldus de organisatie:

“Tijdens de anderhalf uur durende show wordt het klassieke museummodel omgedraaid. Het publiek wandelt niet langs de kunstwerken, maar krijgt ze - gezeten op het podium van de Grote Zaal - één voor een theatraal gepresenteerd. Met licht en geluid, drama en verstilling, gesprek en monoloog presenteren de kunstwerken zichzelf of vertellen anderen, geïnspireerd op het werk, hun verhaal.”

De kunstwerken (schilderijen, beelden, foto’s of objecten) komen uit de Rabo Kunstcollectie, met speciale aandacht voor het project One Taste uit 2000 door kunstenaar Job Koelewijn. One Taste voerde iconen als Vincent van Gogh, Plato en Jezus Christus uit als waterijsjes, en wordt eenmalig opnieuw uitgevoerd. Tijdens de show mogen bezoekers ook de ijsjes proeven.

FOTOGRAFIE // Rotterdamse bands

28 november t/m 28 januari 2015, Posse Espressobar (Fenixloodsen), Rotterdam, gratis entree

Zeven talentvolle Rotterdamse bands stonden een jaar lang in het flitslicht van Rotterdamse fotograaf Marcel Kollen: Mark Lotterman, Ming’s Pretty Heroes, Yokocola, Half Way Station, Rats On Rafts, La Boutique Fantastique en Wolf In Loveland. Kollens fotoboek OFF Rotterdam, dat twee weken geleden uitkwam tijdens de Rotterdamse Popweek, vertelt het verhaal van de huidige generatie bands in de havenstad. De zwart-witte prenten laten de bands zien op intieme momenten als ze make-up op doen in de kleedkamer, maar ook als ze grappen met elkaar uithalen of geconcentreerd in de oefenruimte repeteren. Begeleid door interviews leer je wat hen beweegt. Vandaag opent een expositie van de foto’s in de Rotterdamse Posse Espressobar. Ming’s Pretty Heroes en de Rotterdamse dichter Gino van Weenen, die voor de achterflap van het boek een gedicht maakte, treden tijdens de opening op.

LICHTJES // China Light Utrecht

t/m 4 januari 2015, Botanische Tuinen, Utrecht, kaarten €8-12,-

In een klein stukje Utrecht wordt sinds vorig weekend een eeuwenoud Chinees feest gevierd: Yuan Xiao, oftewel het Festival van het Licht, oftewel China Light Utrecht. Op de vijftiende dag van de eerste maand krijgen lantaarns dan lichtjes om de god van de hemel gunstig te stemmen. En die lantaarns komen in allerlei vormen: denk aan sprookjesfiguren, dieren, traditionele draken en Chinese tekens. Je kunt langs lichtgevende panda’s wandelen, maar ook langs bloemen, planten en tempels. Er worden ook rondleidingen gegeven, en Chinese thee- en kostuumshows. Twee jaar geleden vond de eerste viering van het Chinese lichtfestival al plaats in Rotterdam, tot begin januari kun je nu terecht in de Utrechtse Botanische Tuinen.

Voor nog meer lichtjes kun je terecht op het Amsterdam Light Festival, dat gisteren opende en tot half januari te zien is.

    • Judith Laanen