Lang wachten in de rij voor je vlucht? Stiekem kun je veel sneller boarden

Wachten duurt lang, zeker als je wacht bij de gate. Overal handbagage, vermoeide mensen, en je wilde eigenlijk gewoon lekker op vakantie. Nu is duidelijk: dat boarden kan veel, veel sneller.

Wachten duurt lang. Heel lang. Zeker als je wacht bij een gate, vlak voor je het vliegtuig in mag. Overal handbagage, vermoeide mensen, te harde stoelen. En je wilde gewoon op vakantie.

Verrassing: dat boarden kan dus veel, veel handiger, blijkt uit onderzoek. Hier vier manieren op een rij - van tergend langzaam, naar een heel stuk sneller.

I. Rij voor rij voor rij voor rij (24,5 minuten)

De passagiers met een stoel achterin het vliegtuig moeten als eerste naar binnen. Dat gaat tergend langzaam. De reden? Reizigers op dezelfde stoelrij moeten tegelijkertijd hun plaats zoeken. En dan ontstaan opstoppingen.

II. Totaal willekeurig (17,3 minuten)

Je kunt je voorstellen dat het zo sneller gaat. Als Piet van rij 1 en Jan van rij 14 tegelijkertijd het vliegtuig in willen, lopen ze elkaar niet in de weg. In theorie.

III. Raampjes eerst (14,9 minuten)

Zoals het tussenkopje al zegt: hierbij gaan de mensen die bij het raam zitten – vaak een gewilde plek in het vliegtuig – als eerste naar binnen. Dan de mensen die in het midden zitten, als allerlaatst de passagiers met een stoeltje bij het gangpad. Een groot nadeel: vlieg je als echtpaar, dan kun je nooit samen naar binnen.

IV. netjes in een rijtje (14,1 minuten)

Eén grote rij met mensen voor de gate, allemaal netjes en ordelijk achter elkaar. Via een bepaald lijstje, want iedereen hoort bij een stoel. Kun je het je voorstellen? Misschien niet, maar dat zou de allersnelste manier zijn om het vliegtuig in te gaan. Erg gezellig is het dan weer niet.

Een troost. Hoe lang het wachten ook mag duren: vliegen zelf gaat een heel stuk sneller.

Wat is de theorie van vliegmaatschappijen? Bekijk de onderstaande video.

    • Sterre van der Hee