Frankrijk, Italië en België krijgen begrotingsuitstel van EU

Frankrijk krijgt vandaag van de Europese Commissie een laatste waarschuwing om de staatsfinanciën op orde te krijgen. Net als Italië, Spanje, België, Portugal, Malta en Oostenrijk krijgt Frankrijk uitstel om aan de Europese begrotingseisen te voldoen.

François Hollande in Parijs. Foto EPA/Yoan Valat

Frankrijk krijgt van de Europese Commissie een laatste waarschuwing om de staatsfinanciën op orde te krijgen. Het land heeft vandaag samen met Italië en België tot maart uitstel gekregen om de begroting in lijn te krijgen met de Europese eisen, maar moet dan wel meer doen om de budgettaire problemen op te lossen.

Bij de drie landen is sprake van een gebrek aan structurele hervormingen, gepaard met een begrotingstekort of een te hoge staatsschuld. Frankrijk slaagt er maar niet in zijn tekort onder de Europese drieprocentsnorm te krijgen. Italië en België moeten hun te hoge staatsschuld afbouwen. Die loopt nu nog op.

De landen moeten de komende drie maanden laten zien dat er op termijn genoeg gebeurt om wat aan de begrotingsvraagstukken te doen. Die maanden respijt mogen echter geen verloren tijd worden, waarschuwde de Franse eurocommissaris van Economische Zaken Pierre Moscovici.

Nederland wel oké

Frankrijk zal het begrotingstekort moeten terugdringen en de nodige economische hervormingen moeten doorvoeren. De truc is om uitstel te geven en tegelijk druk uit te blijven oefenen op de regering, zo zegt een ingewijde tegenover persbureau AFP. Het persbureau noemde vanochtend ook Spanje, Portugal, Malta en Oostenrijk als landen die nog aan de slag moeten met hun begroting.

De Commissie is, zoals verwacht, akkoord gegaan met de Nederlandse begroting. De financiële plannen van het kabinet-Rutte II voldoen wel aan de Europese regels.

Stoutste kindje

Frankrijk geldt als één van de meest problematische landem wat betreft het begrotingstekort. De regering van president François Hollande voorziet voor volgend jaar een tekort van 4,3 procent in plaats van de afgesproken drie. Pas in 2017 zou het tekort onder de Europese drieprocentsnorm uitkomen.

Tot nu toe wist Frankrijk, de tweede economie van de eurozone na Duitsland, te ontkomen aan sancties. Het land kreeg twee keer uitstel om het begrotingstekort in lijn te krijgen met de regels en de Commissie accepteerde eind oktober de conceptbegroting van volgend jaar, die niet aan de regels voldoet.

Good will

Onze correspondent in Parijs Peter Vermaas zei eind oktober al dat Frankrijk het beeld moet bijstellen van een land dat de kantjes ervan afloopt, “zeker ten opzichte van landen in Zuid-Europa die harde bezuinigsmaatregelen hebben doorgevoerd”. De Franse minister van Financiën Michel Sapin weet precies hoe ver hij moet gaan om een negatief oordeel van de Commissie te voorkomen:

“Volgens de berekeningen van minister Sapin zou Frankrijk het begrotingstekort met de nieuwe maatregelen structureel met 0,5 procent terugbrengen. Dat is voor de Commissie op papier nog niet genoeg, maar Frankrijk verwacht hiermee wel een definitief negatief oordeel en mogelijke boetes af te wenden.”

De Europese Commissie maakt later vanochtend bekend of het de definitieve begrotingsplannen van landen in de eurozone goedkeurt.

    • Laura Klompenhouwer