Kuip in extase na stunt tegen Sevilla

Feyenoord verraste met een 2-0 overwinning op het Spaanse Sevilla. De Rotterdamse club overwintert sinds 2004 weer Europees.

Feyenoord-speler Jens Toornstra viert zijn doelpunt in de Europa League-wedstrijd tegen Sevilla. Na de 1-0 van Toornstra bepaalde Karim El Ahmadi de eindstand op 2-0. Foto ANP

Rotterdamse bravoure bij binnenkomst van de 22 spelers in de Kuip. Een gigantisch spandoek dat verwijst naar de Tachtigjarige Oorlog hangt over de tribunes. De Spaanse zilvervloot die ten onder gaat bij de slag in de Baai van Matanzas voor de kust van Cuba, verslagen door schepen met Nederlandse en Rotterdamse vlaggen.

De boodschap van het legioen is duidelijk. Zoals de Rotterdamse zeevaarder Piet Hein in 1628 de Spaanse vloot versloeg, zo moet Feyenoord deze avond het Spaanse Sevilla overwinnen.

En dat lukt, na een opwindend voetbalgevecht (2-0). Je voelt de oude Kuip schudden na de twee prachtige goals in de tweede helft van Jens Toornstra en Karim El Ahmadi. Rood-witte fakkelrook cirkelt door het stadion. De titelverdediger in de Europa League afgedroogd met gedurfd voetbal. Wat een contrast met twee maanden geleden, in de eerste wedstrijd in het zuidwesten van Spanje. Sevilla was oppermachtig. De jonge ploeg van coach Fred Rutten is in korte tijd een volwassen vechtmachine geworden met een ijzeren verdediging.

Het legioen, dat al jarenlang naar succes snakt, danst van geluk: de ploeg overwintert eindelijk weer eens in Europa. Voor eerst sinds 2004 plaatst Feyenoord zich voor de volgende ronde van een Europees toernooi. De metamorfose van dit Feyenoord is verbluffend. In de eerste weken van het seizoen spartelde de ploeg, zoekend naar vorm en vastigheden. Er werd veel verloren, zelfs thuis van het gepromoveerde Willem II. Vanaf begin oktober begon de opmars. De verklaring? Deze ploeg is de afgelopen tijd naar elkaar toe gegroeid, zei Rutten. „Ze zijn bereid om foutjes van elkaar te herstellen.”

Een druilerige novemberavond in Rotterdam-Zuid groeide zo uit tot een magische Europese voetbalavond. De wedstrijd tegen Sevilla laat zien dat de veel bekritiseerde Europa League bestaansrecht heeft. Het tweede Europese clubtoernooi wordt vaak een troosttoernooi genoemd: de stadions zijn regelmatig halfleeg, het prijzengeld is veel lager dan in de prestigieuze Champions League en de tegenstanders zijn vaak onbekende clubjes uit voormalige Oostbloklanden.

Het toernooi had de afgelopen jaren geen prioriteit bij clubs. Zoals bij FC Twente in 2011 en PSV in 2012. Zij speelden die jaren niet altijd met hun sterkste opstelling in de Europa League. De strijd om het landskampioenschap ging voor, zo was het idee.

Niet met de sterkste elf beginnen is nu ondenkbaar, zegt Toon Gerbrands, sinds afgelopen zomer algemeen directeur van PSV. „We zetten vol in op de Europa League.” Ook financieel is het een serieuze inkomstenbron, zegt hij. Als PSV de groepsfase doorkomt, verdient de club tussen de 3 en 3,5 miljoen euro. Daarin zit het prijzengeld, de tv-gelden en de entreegelden. Aanzienlijk minder dan de opbrengsten in de Champions League: Ajax ontving vorig seizoen bijna 20 miljoen euro.

De Europa League wint het momenteel qua spanning en competitiviteit van de Champions League, zegt Pieter Nieuwenhuis directeur van (sport)adviesbureau Hypercube, dat betrokken was bij de restyling van het tweede Europese clubtoernooi in 2009. „De voorspelbaarheid van de Champions League is erg groot”, zegt hij. Ajax was dit seizoen al na vier wedstrijden uitgespeeld en vecht nu alleen nog voor de derde plaats in de poule die toegang geeft tot de Europa League. Kapitaalkrachtige clubs als Real Madrid, Barcelona en Bayern München domineren over de kleintjes, die figureren in een voetbalshow. In de Europa League word je nog eens verrast, zoals gisteren in een kolkende Kuip.

    • Steven Verseput