Juncker: ik maak ‘keuze’ om Frankrijk geen boete te geven

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft de „keuze” gemaakt de begrotingszondaars Frankrijk, Italië en België „niet te straffen”, hoewel de ontwerpbegrotingen van die landen voor volgend jaar niet voldoen aan de EU-begrotingsregels.

Dit zegt Juncker in een interview met enkele Europese ochtendkranten, voorafgaand aan de presentatie van commissie-rapporten vandaag over de begrotingssituatie van de eurolanden. Frankrijk, Italië en België krijgen tot maart de tijd om met extra bezuinigingen en hervormingen hun begrotingen op orde te krijgen.

Tegen onder meer de Financial Times en de Süddeutsche Zeitung zegt Juncker: „Ik heb de keuze gemaakt om geen sancties te treffen, want dat zou makkelijk geweest zijn: je hebt regels, je past de regels toe met straffen, sancties en boetes. Ik heb een andere keuze gemaakt.” De voormalige Luxemburgse politicus heeft naar eigen zeggen de afgelopen anderhalve maand „drie of vier keer” gesprekken gevoerd met de Franse president François Hollande en met de Italiaanse premier Matteo Renzi. Daarin zou hij „een duidelijk tijdpad” voor extra maatregelen hebben afgesproken.

De manier waarop de begin deze maand aangetreden Juncker de eerste beslissing over het gevoelige begrotingsdossier neemt, laat zien dat hij een meer ‘politieke’ commissie wil leiden. De eurocommissarissen Dombrovskis (Euro), Moscovici (Economische Zaken) en Thyssen (Sociale Zaken) presenteren vandaag de rapporten, maar de politieke „keuze” om geen boetes uit te delen licht Juncker van tevoren alvast toe. „Landen houden niet van die lessen die ze krijgen uit Brussel”, zegt Juncker.

De rapporten zelf zijn daarom niet minder hard. Volgens ingewijden is het oordeel over Frankrijk zelfs vernietigend. Parijs gaat uit van een begrotingstekort van 4,3 procent in 2015, in plaats van de eerder beloofde 3 procent. Frankrijk kan echter profiteren van het investeringsplan voor de Europese economie dat Juncker deze week presenteerde. Mogelijk hoeven bepaalde investeringen niet meer mee te tellen bij het begrotingstekort.