Graphic of the day

Je bier of boodschappen afrekenen met bitcoins? Dit is waar het kan

Pixelated Bitcoin symbol made from cubes, mosaic pattern
Pixelated Bitcoin symbol made from cubes, mosaic pattern

Dat je op internet met bitcoins kan betalen, weet je waarschijnlijk. Maar de digitale munt is ook offline op steeds meer plekken te gebruiken. Om de rekening in de kroeg mee te voldoen bijvoorbeeld, of om je boodschappen mee af te rekenen.

Vandaag vindt in Arnhem - de stad met veruit de meeste winkels waar met bitcoins kan worden betaald - een speciale bijeenkomst plaats. Maar hoe gebruikelijk is het in de rest van Nederland? NRC Q vroeg bij een aantal grote aanbieders van fysieke bitcoin-betaalsystemen gegevens op. Conclusie: het is redelijk wijdverspreid, maar nog niet echt een enorm succes.

Hier kun je in Nederland met bitcoins afrekenen

Bitkassa uit Arnhem en het Amsterdamse Bitstraat zijn twee van de grootste aanbieders. Bitstraat werkt daarvoor samen met het Amerikaanse Bitpay, wereldwijd de grootste. Andere, kleinere partijen zijn onder meer Bitmymoney en Bitonic (dat werkt met Bitmerchant).

Een hele hoop bits. Toch is dit overzicht waarschijnlijk niet helemaal compleet. Dat ligt aan het feit dat een centrale administratie ontbreekt. Ook geven individuele aanbieders aan niet altijd volledig zicht te hebben op waar of hoe vaak hun betaalsystemen worden gebruikt. Bijvoorbeeld omdat dat in een taxi of marktkraam gebeurt en niet in een winkel. Of, zoals in het geval van het Bitmerchant-systeem van Bitonic, omdat het ook gebruikt wordt door een klant - een Nederlandse aanbieder van allerlei betaalsystemen - die er geen gegevens over af wil staan.

Vertaald naar euro’s levert dat de volgende omzet op

Drie aanbieders wilden hun omzetgegevens over de afgelopen maanden wel delen. Daaruit blijkt dat het om kleine bedragen gaat.

En de koers van de munteenheid?

Die schommelt rustig door.

De risico’s die dat met zich meebrengt zijn overigens bij de meeste aanbieders voor de consument. Winkeliers krijgen het verkoopbedrag in euro’s gegarandeerd, jij betaalt de op dat moment gangbare wisselkoers in bitcoin.