While you were sleeping... in Asia

‘India niet in beroep in belastingzaak tegen Shell’

Passengers walk past a mural of a city scape after arriving at a bus termainal in Beijing on November 17, 2014. China's economy expanded 7.3 percent in the July-September quarter, lower than the 7.5 percent in the previous three months and the slowest since 2009 at the height of the global financial crisis. AFP PHOTO/Greg BAKER
Passengers walk past a mural of a city scape after arriving at a bus termainal in Beijing on November 17, 2014. China's economy expanded 7.3 percent in the July-September quarter, lower than the 7.5 percent in the previous three months and the slowest since 2009 at the height of the global financial crisis. AFP PHOTO/Greg BAKER

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Indiase ambtenaren hebben tegen The Wall Street Journal gezegd dat er waarschijnlijk geen beroep wordt aangetekend in een belastingzaak tegen Royal Dutch Shell.

Shell won vorige week een belangrijke, langlopende belastingzaak in India. Volgens de Indiase belastingdienst had Shell 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) die Shell te weinig zou hebben betaald, maar de rechtbank besliste in het voordeel van Shell.

De zaak draaide om de waardering van aandelen van een Indiaas dochterbedrijf van Shell. De belastingdienst vond dat Shell in 2008 en 2009 bij een overdracht de waarde van de aandelen veel te laag stelde, waardoor het oliebedrijf te weinig belasting zou afdragen. Shell bestreed dit oordeel.

Nu India waarschijnlijk niet in beroep gaat, schrijft The Wall Street Journal dat dat positieve gevolgen lijkt te hebben voor andere multinationals die geschillen hebben met de Indiase belastingdienst. Het gaat onder meer om Vodafone, AT&T, Microsoft en HSBC.

Critici zeggen met regelmaat dat het beleid van de Indiase belastingdienst vaak onvoorspelbaar en inconsequent is. Dat zou het investeringsklimaat in de derde economie van de wereld negatief beïnvloeden. De Indiase premier Modi heeft juist gezegd dat hij het investeringsklimaat in zijn land wil verbeteren.

Lage olieprijs risico voor Australische energiebedrijven

De beslissing van de olieproducerende landen om het aantal opgepompte vaten olie de komende tijd niet te verlagen, zal volgens The Sydney Morning Herald desastreuze gevolgen hebben voor de beurskoers van Australische energiebedrijven.

“Het wordt erg lelijk”, zegt een analist van Credit Suisse tegen de Australische krant.

De Australische energiebedrijven Santos en Origin zijn op dit moment een aantal dure LNG-fabrieken aan het bouwen. Doordat de gasprijs gelinkt is aan de olieprijs, kunnen de inkomsten van die projecten erg tegenvallen.

Bovendien zullen de balansen van de bedrijven onder druk komen te staan als de beurswaarde afneemt, aldus de Australische zakenkrant.

Na de beslissing van de organisatie van olieproducerende landen OPEC gingen gisteren in de VS ook de koersen van energiebedrijven hard onderuit.

India exporteert steeds meer auto’s

Grote internationale autobouwers als Volkswagen, GM en Nissan laten steeds meer auto’s in India bouwen die vervolgens naar andere landen worden geëxporteerd, schrijft de Nikkei Review.

Volkswagen bouwt in India bijvoorbeeld auto’s voor de Mexicaanse en Zuid-Afrikaanse markt. General Motors wil vanuit India auto’s naar Chili gaan exporteren. En een van de belangrijkste fabrieken van een joint-venture van Renault en Nissan wordt momenteel in India gebouwd.

De concurrentie op de Indiase automarkt neemt snel toe, nu veel grote autofabrikanten fabrieken in het land bouwen. Door vanuit India te gaan exporteren, neemt de productiviteit van de fabrieken en het concurrentievermogen van de automerken toe.

    • Dolf de Groot