Hoe ver reikt de Jonge Wilde van het CDU?

Een jong Bondsdaglid wil gekozen worden tot het presidium van de CDU. Spahn vecht voor jongerenbelangen.

None

Hij geldt als exponent van de nieuwe generatie christen-democratische politici. Deskundig, brutaal genoeg om op te vallen en aangepast genoeg om te stijgen, schreef een krant. Vorig jaar zag het er zelfs naar uit dat Bondsdaglid Jens Spahn (34) misschien de volgende minister van Volksgezondheid zou worden. Maar die functie ging naar de toenmalige secretaris-generaal van de CDU, Hermann Gröhe (53), wat gezien werd als beloning van bondskanselier Merkel voor het klinkende resultaat bij de Bondsdagsverkiezingen. Ook na de kabinetsformatie bleef de ambitieuze Spahn met lege handen achter.

Maar nu doet hij zijn faam als een van de ‘jonge wilden’, een groepje opstandige jonge CDU-parlementariërs, eer aan: op het volgende partijcongres wil hij tot lid van het presidium gekozen worden. Probleem is dat de partijleiding al een kandidaat heeft: minister Hermann Gröhe. Alweer.

De kandidatuur van Spahn, die op een vorig congres namens de groep van lesbiennes en homo’s in de partij vergeefs streed voor het homohuwelijk, werd lang beschouwd als een kansloze affaire. Maar hij staat niet alleen. Hij heeft de steun van de christen-democratische Junge Union, die pocht met 117.000 leden de grootste politieke jeugdorganisatie in Europa te zijn. Hun vorige voorzitter trad onlangs terug uit het presidium, en de Junge Union vreest geheel buitengesloten te raken als Gröhe gekozen wordt. Ze spreken over het „kartel van 50-plussers” (Ü-50-Kartell).

Spahn krijgt ook de steun van de economische vleugel van de partij, die gecharmeerd is van zijn markeconomisch liberale ideeën. Toch leek zijn gooi naar het presidium lang een „opstand van dwergen”.

Tot afgelopen vrijdag. Gröhe verloor totaal onverwacht de verkiezing om het lokale voorzitterschap in zijn eigen kiesdistrict in Krefeld. Binnen de CDU was dit een aardverschuiving: het is ongehoord dat een bondsminister het moet afleggen tegen een kandidaat van ‘onderop’. De nieuwe voorzitter in Krefeld riep na zijn verkiezing: „Tegenwoordig beslissen we zelf en niet die lui in Berlijn!” Het partij-establishment is er nu niet meer zeker van of de verkiezing van het presidium nog wel te regisseren is.

Sowieso is het ongebruikelijk om jezelf kandidaat te stellen voor een functie waarover binnenskamers al een besluit is genomen. Maar Spahn doet wel meer dingen anders. Vorig jaar was hij een van de oprichters van de groep CDU2017: zo’n vijftig jonge, ambitieuze CDU-politici uit Berlijn en de deelstaten die ontevreden zijn over de lijn van de partij. Met name twee dure nieuwe pensioenwetten hebben kwaad bloed gezet bij de CDU-jongeren. Ze eisen nu een offensieve hervormingskoers van bondskanselier Merkel, met een ondernemersvriendelijke Hervormingsagenda 2020 met meer aandacht voor de digitale economie, consolidatie van de begroting en investeringen in de infrastructuur.

Ook als Spahn volgende maand niet wordt gekozen, blijft hij een belangrijk signaal. Merkels schijnbare almacht in haar partij staat onder druk.

    • Frank Vermeulen