Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hij wil ze daar beneden laten lachen

Het leven aan de top van verticale stad Rotterdam.

Officieel is Richard de Waardt (32) een ambtenaar. Toch heeft hij meer weg van een engel. Of een stadsdichter. Het is zijn werk om voor ons te dromen. Om onze wereld een beetje mooier te maken. Net als een engel, van boven.

Elke donderdag- en zaterdagmiddag klimt hij via een griezelig smal wenteltrapje naar het topje van de toren van de Laurenskerk, een Rotterdams monument uit de Middeleeuwen. Daar (achter de ramen onder de klok) staat een houten cabine met een carillon: een kastje met toetsen en pedalen dat via touwtjes verbonden is met 49 enorme klokken op de verdiepingen daaronder. Telkens wanneer Richard op een toets drukt, is dat door het hele centrum te horen.

Richard is een beiaardier, net als zijn vader. Als je ‘beiaarden’ intoetst op Google, maakt de autocorrectie er ‘bejaarden’ van. Wat juist goed zegt wat er zo mooi is aan Richards werk: het heeft weinig te maken met de waan van de dag. Hij maakt muziek met klokken die hier in 1660 al hingen, vanuit een toren die hier al stond in de Middeleeuwen, voor de bewoners van een stad die in de afgelopen vijfhonderd jaar helemaal veranderd is.

Hij zweeft boven de stad, maar staat er niet los van. De muziek die hij speelt, speelt hij niet zomaar. Zijn doel is om mensen daar beneden te laten lachen, een beetje vrolijkheid te geven. Om ze even te laten stoppen met rennen en shoppen, om stil te staan, te luisteren en zich te laten betoveren.

Hij speelt Bach en Mozart. Maar ook het thema van Baantjer, van The Godfather, of Summertime van Gershwin. Soms stijgt er geklap op naar boven. Meestal na Bohemian Rhapsody van Queen. Soms komt hij na zijn werk beneden en fluiten mensen zijn muziek. Hoe meer mensen er fluiten, hoe beter zijn werk is gelukt.

Zijn muziek is zijn cadeautje aan de stad.

Elke zaterdag speelt hij verzoekjes, die je kunt doorgeven via de site www.stadsmuziek.nl. En oplettende luisteraars kunnen een prijs winnen: als je herkent welke liedjes hij speelt, neemt Richard je samen met een groepje vrienden mee naar boven.