‘Go’ voor sneller bouwen zeesluis

De versnelde bouw van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden kan beginnen. De gemeenteraad stemde deze week bijna unaniem in met een bijdrage van 105,25 miljoen euro. Alleen de Partij voor de Dieren was tegen.

Met de nieuwe sluis, gepland voor 2019, kan de haven meer overslag aan. De sluis zou in 2029 sowieso uitgebreid worden, maar waarschijnlijk bereikt de Amsterdamse haven al voor 2020 zijn maximumcapaciteit aan overslag. Ook moet de sluis de werkgelegenheid en investeringen in het gebied behouden. De sluis kost in totaal ruim 880 miljoen euro, waarvan het Rijk het grootste deel betaalt. De provincie betaalt ruim 56 miljoen.

Havenbedrijf Amsterdam, sinds vorig jaar zelfstandig, is blij met het besluit. De bedoeling is dat het zelf de bijdrage aan de sluis gaat verzorgen door bij private partijen aan te kloppen. Mocht dat niet lukken, dan zijn er alternatieve scenario’s mogelijk die neerkomen op een lening van het bedrijf bij de gemeente.

Ook branchevereniging ORAM is verheugd. Dat noemt het snel bouwen van een nieuwe sluis voor bedrijven „essentieel om te blijven groeien en investeren in de regio”.

Politiek opvallend in de kwestie was de rol van coalitiepartij SP. Raadslid Remine Alberts stemde als lid van de Provinciale Staten Noord-Holland nog tegen de bijdrage vanuit de provincie. Maar: „In Amsterdam was het voorstel echter heel anders. Belangrijk was dat het hier geen gift is.”

    • Frank Huiskamp