Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Finland stemt in met homohuwelijk

Het Finse parlement heeft – al was het niet met een overtuigende meerderheid – ingestemd met het legaliseren van het homohuwelijk. Al sinds 2002 kunnen homokoppels hun partnerschap laten registreren, maar tot nu toe was Finland het enige van de Noordse landen waar er nog geen homohuwelijk was.

Voorstanders van het homohuwelijk vieren feest in Helsinki nadat het Finse parlement heeft ingestemd met het homohuwelijk.
Voorstanders van het homohuwelijk vieren feest in Helsinki nadat het Finse parlement heeft ingestemd met het homohuwelijk. Foto Reuters/ Vesa Moilanen

Het Finse parlement heeft - al was het niet met een overtuigende meerderheid - ingestemd met het legaliseren van het homohuwelijk. Al sinds 2002 kunnen homokoppels hun partnerschap laten registreren, maar tot nu toe was Finland het enige van de Noordse landen waar er nog geen homohuwelijk was.

Finse homokoppels krijgen nu dezelfde rechten wat betreft adoptie en mogen een achternaam delen. 105 parlementsleden stemden voor de wetswijzingen, voorgesteld door een burgerinitiatief, 92 tegen.

‘Geen discriminatie’

De tegenstanders droegen volgens persbureau Reuters vooral aan dat alle kinderen recht hebben op een vader en een moeder. Maar premier Alexander Stubb schreef in een open brief in de aanloop naar de stemming dat “Finland moet proberen een land te worden waar discriminatie niet bestaat, mensenrechten gerespecteerd worden en twee volwassenen met elkaar kunnen trouwen ongeacht hun seksuele geaardheid”.

Finland is het twaalfde Europese land met het homohuwelijk, na Nederland (2001), België (2003), Spanje (2005), Noorwegen (2009), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010), Denemarken (2012), Frankrijk (2013), het Verenigd Koninkrijk (2014) en Luxemburg (2015).