Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Explosies bij moskee in Nigeria, tot nu toe zeker 92 doden

Op een moskee in de Nigeriaanse stad Kano is een bomaanslag gepleegd. De autobommen gingen af nadat het vrijdaggebed was begonnen. Bij de aanslag zijn tenminste 92 mensen gedood.

Vluchtingen in het noorden van Nigeria. Uit angst voor aanvallen van Boko Haram zijn ze uit hun woonplaats vertrokken.
Vluchtingen in het noorden van Nigeria. Uit angst voor aanvallen van Boko Haram zijn ze uit hun woonplaats vertrokken. Foto AP / Sunday Alamba

Op een moskee in de Nigeriaanse stad Kano is een driedubbele bomaanslag gepleegd. De autobommen gingen af nadat het vrijdaggebed was begonnen. Bij de aanslag zijn tenminste 92 mensen gedood, schrijft persbureau AFP. Het aantal gewonden is onbekend.

Vlakbij de moskee staat het paleis van emir Sanusi Lamido Sanusi, van wie nog niet duidelijk is of hij wel of niet in de moskee was tijdens de explosies. Hij riep eerder burgers op zich te verdedigen tegen de aanslagen van Boko Haram.

Kano ligt in het noorden van Nigeria.

zelfmoordaanslag

Volgens de politie is de aanval uitgevoerd door twee zelfmoordterroristen en meerdere gewapende mannen. Ooggetuige Aminu Abdullahi:

“Twee bommen explodeerden, de een na de andere, op het terrein van de Grote Moskee. Het was enkele seconden na het begin van het gebed. Een derde bom ontplofte in een straat niet ver ervandaan. Na de explosies schoot de politie om andere aanvallers af te schrikken.”

Een foto van de explosie:

Twitter avatar dsalahu Dalhat. MD The Kano mosque explosion…….Sad!!!!!! http://t.co/YCF7IC4Ij5

Aanval in Mubi

Kano is de tweede stad van Nigeria en ligt in het noorden, waar troepen van de overheid vechten tegen de radicaal-islamitische beweging Boko Haram. Gisteren kwamen veertig mensen om nadat een bermbom afging ten westen van de stad Mubi, nabij de grens met Kameroen. De aanslag, waarbij vijf soldaten zijn gedood, wordt toegeschreven aan Boko Haram.