Excuses voor Turkse kritiek op het integratiebeleid? Rutte: niet nodig

De Turkse regering hoeft geen excuses aan te bieden voor de kritiek op het Nederlandse integratiedebat, zei Rutte vandaag. Volgens hem heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken de Turkse collega’s al heel duidelijk gemaakt dat Nederland – met betrekking tot het integratiedebat – geen bemoeienis van buitenaf wenst.

Foto ANP / Bart Maat
Foto ANP / Bart Maat

De Turkse regering hoeft geen excuses aan te bieden voor de kritiek op het Nederlandse integratiedebat, zei Rutte vandaag na de wekelijkse ministerraad. Dat schrijft persbureau Novum.

Omdat Turkije heeft gezegd dat de verklaring over racisme in Nederland niet voor de Nederlandse overheid bedoeld was, vindt Rutte excuses onnodig. Volgens Rutte heeft minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) de Turkse collega’s al heel duidelijk gemaakt dat Nederland - met betrekking tot het integratiedebat - geen bemoeienis van buitenaf wenst.

Ook volgens Koenders is de ‘ruzie’ met Turkije verleden tijd. Woensdag heeft hij met Turkije over de ‘discriminatie’ gesproken.

“Ik heb de positie van de Nederlandse regering overgebracht dat wij geen inmenging willen in het democratisch integratiedebat in Nederland.”

‘racistische beschuldigingen in nederland’

Deze week publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije een verklaring op de website (hier te vinden). Daarin stond dat Nederland zich schuldig maakte aan agressief taalgebruik en racistische beschuldigingen aan het adres van de Turkse gemeenschap in Nederland.

Het ministerie riep op te stoppen met de “racistische beschuldigingen”.

“De agressieve taal en racistische beschuldigingen tegen Turken die deel uitmaken van de Nederlandse samenleving en een bevriende bondgenoot kunnen op geen enkele manier worden geaccepteerd of vergeven. [...] Het kost ons moeite te begrijpen wat het doel is van deze racistische aanvallen.”

De hele kwestie gemist? Lees op nrc.nl: Wat is er aan de hand tussen Nederland en Turkije?

    • Sterre van der Hee