Europees Parlement steunt opsplitsen van zoekmachines

Zoekmachines als Google moeten niet zelf commerciële diensten aanbieden, vindt het Europees Parlement.

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor het opsplitsen van zoekmachines. In een gisteren aangenomen resolutie roept het Parlement de Europese Commissie op om bedrijven achter zoekmachines te ontvlechten, zodat zij eigen diensten niet kunnen voortrekken in zoekresultaten.

Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie daartoe een wetsvoorstel opstelt. De resolutie, die niet-bindend is, werd gesteund door 384 Europarlementariërs, 174 stemden tegen.

Het Europees Parlement wil door het opsplitsen van zoekmachines zorgen voor meer concurrentie op de digitale markt.

Marktleider Google – goed voor 95 procent van alle zoekopdrachten in Nederland – wordt in de resolutie niet expliciet genoemd. Maar het bedrijf wordt ervan beschuldigd al jaren eigen diensten in zoekresultaten voor te trekken, waardoor concurrerende diensten het nakijken hebben.

De afgelopen tijd is er vanuit de Verenigde Staten stevig gelobbyd om de resolutie in het Europees Parlement tegen te houden. Google vermoedt dat Duitse uitgevers, die concurrerende diensten bieden, achter het voorstel zitten.

Het Europees Parlement heeft gisteren ook gestemd over een motie van wantrouwen tegen Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, wegens diens mogelijke betrokkenheid bij Lux-leaks, een aantal omstreden belastingovereenkomsten. Die deals heeft Luxemburg met multinationals gesloten toen Juncker nog premier en tevens minister van Financiën van Luxemburg was.

De extreem-rechtse fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD), waarin geen Nederlandse Europarlementariërs zitten, was de indiener van de de motie. Die werd verworpen met 461 stemmen tegen en 101 stemmen voor.