‘Eerst filosofie, dan sex’. Met deze brief verleidde Adriaan van Dis biografe Annie Cohen-Solal

Hun ontmoeting morgen, in de Amsterdamse boekhandel Athenaeum, wordt geen herhaling van het interview dat Adriaan van Dis een kwart eeuw geleden had met de Franse biografe Annie Cohen-Solal. Jammer, want dat interview werd gedenkwaardig door die ‘intellectuelenflirt’.

‘First philosophy, then sex’. Of:’Lets start with the thinking and then…’. Flirterige uitspraken van Van Dis tijdens zijn interview met Sartre-biografe Cohen-Solal begin 1988, tijdens een uitzending van ‘Hier is.. Adriaan van Dis’. De spraakmakende scènes uit het interviewprogramma, dat liep van 1983 tot 1992, staan op YouTube (vanaf minuut 1:35):


Media-redacteur Wilfred Takken kan zich de uitzending nog goed herinneren. Het interview sprankelde dankzij die ‘intellectuelenflirt’:

“Spannende tv omdat ze elkaar het hof maakten. Van Dis de gedistingeerde charmeur die zijn talen zo goed spreekt en Annie Cohen het levendige, mooie Franse meisje dat een heel dik boek had geschreven over een schrijver die zo bepalend was voor Van Dis’ generatie, maar die voor haar generatie uit de tijd was.”

Signeersessie

Van Dis werd de afgelopen jaren een aantal keer bereid gevonden om oude tijden te laten herleven met een incidentele editie van ‘Hier is..’. Vorig jaar nog, aan de vooravond van de Boekenweek, in een door DWDD opgezette uitzending:


Morgen helaas geen nieuwe editie Van Dis’ interviewprogramma, en dus geen herhaling van het spraakmakende interview met Cohen-Solal. Morgen zijn beide schrijvers in de Amsterdamse Athenaeum Boekhandel om hun nieuwe boeken te signeren: Van Dis zijn ‘moederboek’ Ik kom terug, Cohen-Solal haar dit jaar verschenen biografie over schilder Mark Rothko.

Ter ere van de ontmoeting morgen heeft Van Dis de brief ter beschikking gesteld die hij eind 1987 aan Cohen-Solal schreef om haar voor zijn interviewprogramma uit te nodigen. Na een ‘verwarrend’ telefoongesprek, vraagt Van Dis de Sartre-biografe of zij in staat is op 14 januari 1988, gedurende zo’n 30 minuten, geïnterviewd te worden. Hij noemt haar verder een ‘getalenteerd’ schrijfster en ‘levendig’ verteller:

De signeersessie begint morgen om 12:00 in Athenaeum Boekhandel aan het Amsterdamse Spuiplein.