Een beetje man parkeert z’n jacht zonder hulp

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Scheepvaartbeurs ‘Marine Equipment Trade Show’ in de RAI.

Wie: Gerald Berton – verkoper van ‘Yacht Controller’, een draadloze afstandsbediening voor het inparkeren van je jacht.

“De mensen kunnen het niet meer. Inparkeren. Kopen ze een gigantische boot, zo’n jacht van een miljoen. En dan zie je ze klooien in de haven. Gênant gewoon. Plaatsvervangende schaamte krijg ik daarvan.

“In mijn tijd deden we dat zo. Zwieper aan het roer, paar korte blikken over je schouder - en gaan. Wind door je haren. Vroeger, hè.

“Nu hebben ze er het geld wel voor, maar ontbreekt elke vaardigheid. Iedere zakenman moet zo’n boot tegenwoordig. Beetje indruk maken natuurlijk op de dames. Hun werknemers, secretaresses.

“En dan schieten wij te hulp. Zie je deze afstandsbediening? Als je dat knuppeltje naar links beweegt, stuur je de rechterzijde van het schip aan. Rechtsonder, zeg maar. En als je dat rode knopje indrukt, start de navigatie.”


“Goed, je gaat achterop staan. Met je apparaatje. Kijk, hier. En dan klik je. Geen cursussen voor nodig. Niks aan, kan iedereen. Mijn secretaresse zelfs. Die nam ik laatst mee voor een tochtje.

“Er lopen hier een boel mannetjes rond. Op zoek naar een boot. Ik tackle ze, hier in het gangpad. Verleid ze. Zeg bijvoorbeeld: “Hé, je wilt niet dat ze zeggen: ‘Daar heb je Wally. Goed voor vijf miljard. Maar z’n boot krijgt-ie de haven niet in.’”

Losers. Eigenlijk zouden ze die Yacht Controller helemaal niet nodig moeten hebben natuurlijk.

“Soms wil ik tegen ze schreeuwen: ‘Jongen. Koop dit niet. Leer sturen. Een beetje man kan z’n jacht inparkeren, toch?’ Maar goed. Ik ga weer even verder. Daar staat er nog eentje.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken