Jonge dino’s trokken samen op

Baby’s bij baby’s, jonkies bij jonkies en volwassenen bij volwassenen. De dino Protoceratops trok op met dieren van zijn eigen leeftijd. Dat concluderen Amerikaanse paleontologen. Woensdag beschreven zij in PLOS ONE fossielen van vier jonge dino’s die tegelijkertijd gestorven zijn. Protoceratops was een plantenetende dino, zo groot als een schaap. De paleontologen denken dat de vier dieren tegelijkertijd uit het ei gekropen waren en bij elkaar bleven als bescherming vonden tegen roofdieren. Uiteindelijk raakte het viertal onder een zandverschuiving bedolven. Van twee dino’s lijkt het alsof ze naar boven probeerden te worstelen. De dieren lagen onder zo’n dik pak zand dat aaseters er niet meer bij konden. De paleontologen waarschuwen dat we niet te snel mogen concluderen dat alle dino’s sociaal gedrag vertonen. Maar in dit geval vinden ze van wel: er zijn eerder Protoceratopsbaby’s en volwassen dieren bij elkaar gevonden. (NRC)