Dit schrijven andere media vandaag

A man is framed by brightly colored fall foliage and fallen leaves while walking through Stanley Park in Vancouver, British Columbia, on Thursday Nov. 6, 2014. (AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck)
A man is framed by brightly colored fall foliage and fallen leaves while walking through Stanley Park in Vancouver, British Columbia, on Thursday Nov. 6, 2014. (AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Megaclaim tegen NAM wegens schade aan huizen

Zevenhonderd particuliere huiseigenaren en twaalf Groningse woningcorporaties slepen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de rechter. Dat meldt het FD vandaag.

De particulieren en woningcorporaties willen dat de NAM de waardevermindering van hun huizen, veroorzaakt door gaswinning, vergoedt. Het gaat in totaal om 100.000 woningen, schrijft het FD.

De eisers willen dat de opgelopen schade direct wordt vergoed, en niet, zoals minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) wil pas nadat de huizen met een eventueel verlies zijn verkocht.

De indieners van de claim hebben zich aangesloten bij de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Die stichting was al een zaak tegen de NAM begonnen.

Nieuwe bankenbelasting in België treft ING

De Belgische regering werkt aan een nieuwe belastingmaatregel voor de financiële sector, aldus de Vlaamse krant De Tijd.

Ook ING, de op een na grootste bank van België, zal door de heffing worden geraakt, bericht De Telegraaf.

De nieuwe belastingmaatregel is volgens de Belgische regering nodig omdat een eerder plan om banken te belasten niet de gehoopte 100 miljoen euro opbrengt. In plaats daarvan, zo zei het Belgische Rekenhof, zou er maar een extra 10 miljoen worden binnengehaald.

Het oorspronkelijke plan is daarom geschrapt, zo maakte de Belgische minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, bekend. De nieuwe maatregel wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar uitgewerkt.

Fastned breidt uit naar Duitsland

Fastned, de uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s langs de Nederlandse snelwegen, gaat naar Duitsland. Dat schrijft Quote.

Fastned wil de komende twee jaar op o201 locaties langs de snelweg speciale snellaadstations bouwen. In die stations kunnen elektrische auto’s in een kwartier tot een half uur vrijwel geheel worden opgeladen. Fastned zegt inmiddels een station per week op te leveren.

Maar nu gaat het Amsterdamse bedrijf ook de grens over. Fastned heeft als deel van een consortium Europese subsidie binnengesleept om snellaadstations langs belangrijke Noord-Europese snelwegen te bouwen.

Fastned gaat een deel van het Duitse netwerk van snellaadstations aanleggen. Het gaat om de wegen vanuit Arnhem en Enschede richting Hamburg en Munchen. Overigens is het subsidiebedrag niet bijzonder groot: het gaat om 4,2 miljoen euro.

De subsidie kan ook worden gebruikt om het Nederlandse deel van het netwerk aan te leggen. Dat komt goed uit, schrijft Quote, want Fastned heeft veel kapitaal nodig om zijn plannen te verwezenlijken. Het bedrijf stelt zelf dat het in Nederland om 40 miljoen euro gaat.

    • Dolf de Groot