Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Niks voor jou, een all inclusive-vakantie bij Club Med? De beurs is wél dol op het bedrijf, nu het doelwit is van een overnamestrijd. Vandaag jaarcijfers.

KLM gaat de komende vijf jaar 700 miljoen euro bezuinigen. Dat is nodig: de vliegtuigmaatschappij staat er financieel niet best voor. Dit is waarom het bedrijf het zo slecht doet.

Leuk idee, die bitcoin. Maar betalen we er ook mee? NRC Q vroeg gegevens op over offline bitcoinbetalingen in Nederland. Afrekenen met de digitale munt kan op steeds meer plekken, maar een echt succes is het niet.

Niemand wil zijn advocaat nog uurtje factuurtje betalen. Bedrijven spreken steeds vaker een fixed fee af.

Poldernieuws

Zevenhonderd particuliere huiseigenaren en twaalf Groningse woningcorporaties hebben een megaclaim ingediend tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij, schrijft het FD.

De Belgische regering werkt aan een nieuwe belastingmaatregel voor de financiële sector, schrijft de Vlaamse krant De Tijd. Ook ING, de op een na grootste bank van België, zal door de heffing worden geraakt.

Fastned, de uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s, gaat naar Duitsland. Quote schrijft dat het bedrijf een Europese subsidie in de wacht heeft gesleept.

While you were sleeping… in the US

Het is Black Friday in de VS - de belangrijkste winkeldag van het jaar. Veel winkelketens hopen vandaag een teleurstellend jaar een beetje goed te maken, meldt The New York Times.

GoPro gaat drones bouwen, bericht The Wall Street Journal. Drones zijn bijzonder populair en voor de bouwers is het een lucratieve markt.

Business Insider schrijft over een tegenslag voor Uber. In Nevada mag het bedrijf geen ritten meer aanbieden omdat de Amerikaanse staat vindt dat Uber niet aan de taxi-wet voldoet.

While you were sleeping… in Asia

India tekent geen beroep aan in een langlopende en belangrijke belastingzaak tegen Shell, zeggen ambtenaren tegen The Wall Street Journal.

De kelderende olieprijs is een groot risico voor Australische energiebedrijven, meldt The Sydney Morning Herald.

Steeds meer grote autofabrikanten openen een fabrieken in India, aldus de Nikkei Review. Het land groeit uit tot een belangrijke exporthub van auto’s.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Meld je aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q