‘Dit is het einde van de Geesteswetenschappen’

Studenten en docenten van de UvA protesteren wederom tegen de bezuinigingen en de reorganisatie. „Er wordt gewoon niet naar ons geluisterd.”

Studenten van de UvA protesteerden gisteren tegen de bezuinigingen. Foto Olivier Middendorp

Tegenover het Maagdenhuis joelt een groep excentriek geklede mensen in de kou. Ze dragen lange jassen en hoedjes en houden spandoeken boven hun hoofd. Anderen slaan woest op een trommel. „Kom naar beneden!”, roepen ze. Het zijn studenten en docenten van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA, bijeengeroepen door studentenactiegroep Humanities Rally. Ze protesteren tegen de bezuinigingen die in 2015 van start gaan om groeiende schulden van de faculteit tegen te gaan. Drie weken geleden kwam het beruchte toekomstplan naar buiten. Sindsdien is de faculteit in rep en roer. Ze willen inspraak en duidelijkheid.

Geesteswetenschappen (o.a. talen, filosofie, geschiedenis) kampt al langer met financiële problemen. Decaan Frank van Vree zei eerder in deze krant dat het probleem al begint bij de overheid die minder geld uitkeert aan Geesteswetenschappenstudenten, terwijl zij relatief veel geld kosten. De schulden zijn ook het gevolg van dalende studentenaantallen, verminderde inkomsten van fondsen en tegenvallende prestaties in studiepunten en diploma’s. De bezuinigingen zijn hard en snel nodig. Vóór eind 2017 moet er 7 miljoen euro bezuinigd worden: vakken zullen verdwijnen, 89 voltijdbanen worden opgeheven en studies worden samengetrokken. „We zijn boos omdat het bestuur de bezuinigingen op ondoordachte wijze gaat doorvoeren”, zegt Meike Mol (22), studente Filosofie en actievoerder. „Ze hebben niet overlegd. We eisen meer tijd om een alternatief plan te bedenken.”

Dezelfde groep demonstranten bezette afgelopen dinsdag ook al een collegezaal in de Oudemanhuispoort als protest; een vredige avond met colleges van bekende geesteswetenschappers. De politie eindigde het ‘protest’ om half elf zonder moeite.

Voor de ingang van het Maagdenhuis staan drie bewakers. Zij zijn niet zo onder de indruk. „Vandaag zal ook vredig verlopen. Hier hoef je niet bang voor te zijn.” De demonstranten willen vooral gehoord worden, volgens docenten Filosofie Jacques Bos en Michiel Leezenburg. „We horen zoveel tegenstrijdige berichten. De omvang en de noodzaak van de bezuinigingen zijn onduidelijk. Tegelijkertijd lopen er dure vastgoedoperaties waar geen docent om heeft gevraagd. Dat veroorzaakt onrust en wantrouwen.”

Decaan Van Vree laat in een brief aan de demonstranten weten niet mee te doen met het protest: „Het verwijt dat er niemand mee zou mogen praten is echt uit de lucht gegrepen.” De demonstranten op ’t Spui worden er niet stiller van. Maar achter de ramen van het Maagdenhuis blijft het leeg.

    • Daan Borrel