De trailer van de nieuwe Star Wars is geland: is dat nou de Millennium Falcon?

Screenshot uit de trailer van Star Wars: The Force Awakens

Na maanden van geheimzinnigheid rondom het nieuwste deel in de Star Wars-saga is dan vandaag de eerste teaser op internet verschenen. Wat is de fans opgevallen? Onder andere een light saber van gigantische proporties. En is dat nou dé Millennium Falcon, of toch een ander type?

‘There has been an awakening’ klinkt het terwijl we een woestijn zien. Het is de aankondiging van het zeven deel in de Star Wars-saga. De eerste keer met regisseur J.J. Abrams achter de camera, de man die eerder al met de series Alias en vooral Lost veel furore maakte. Belangrijker: Abrams blies met veel succes de Star Trek-reeks nieuw leven in.

In het diepste geheim opgenomen
Star Wars: The Force Awakens is in het diepste geheim opgenomen; maandenlang mocht er niks over de verhaallijn naar buiten komen op straffe van - hoe kan het ook anders - wurging. Wel is bekend dat Luke Skywalker, prinses Leia en Han Solo weer meedoen (en ja, ze worden ook gespeeld door de originele acteurs).

Maar goed, de trailer dus:

Next-redacteur en Star Wars-fan Peter van der Ploeg over de eerste indrukken van Episode VII:

Star Wars-fans gaan het vooral hebben over die scene in het bos. Een sith, ok, maar wie is het? Het kan gewoon een totaal verzonnen, nieuw personage zijn. Zijn bizarre (maar te gekke) lightsaber kan trouwens iets zeggen over zijn (of haar natuurlijk) ontwikkeling. Het lichtzwaard heeft een totaal nieuw effect, het klinkt anders en ziet er anders uit, met die vlammende lasers uit de ‘quillons’, de zijkanten van het zwaard. Het vermoeden bestaat (ja, nu al, laat dit aan de nerds over) dat hij nog niet zo ver is, en z’n lichtzwaard zelf heeft moeten maken uit onderdelen. Who knows.

Dan de Millennium Falcon, dat grotere schip dat je zo glorieus in de tweede helft van de trailer capriolen ziet maken. Is het een nieuwe? Hij heeft een andere, vierkante radar, dan in de oude films. Maar: de radar werd er in Return of the Jedi wel afgetikt bij het binnenvliegen van de tweede Death Star. Het is hoe dan ook geweldig dat schip terug te zien. Het is een absolute fan-favoriet, en terecht: the fastest hunk of junk in the galaxy. Als Abrams hoopte om met deze trailer meteen hier en daar wat goedkeuring van de kritische SW-nerds te krijgen, dan is het inbrengen van de Falcon een slimme zet geweest.

Een minpuntje is er ook wel: het moment waarop John Boyega opduikt in een Stormtrooper-pak, in het begin van de trailer, is wat komisch. Het lijkt een beetje een parodie zo. Maar ja, we kennen de context niet. Hij is duidelijk onder de indruk van iets. Hij kan ook gewoon de bus hebben gemist.

Waar fans in positieve zin in elk geval niet over zullen ophouden, is de scene met de X-Wings die boven het water scheren. Een shot waarbij m’n kaak op de grond kletterde. Het maakt deze trailer precies waar de fans op hoopten, en meer. Dit lijkt een ontzettend dynamisch, spannend verhaal te worden, gefocused op de Force (wat we al wisten door de titel, The Force Awakens), Jedi’s en het geweldige arsenaal aan luchtschepen. Dat maakt het ook heel erg Star Wars, wat een opluchting is voor liefhebbers. Want: wie wist wat Abrams en Disney met het geliefde erfgoed gingen doen? Dit dus, en het is prachtig. Alsof miljoenen fans het ineens uitschreeuwden van opluchting en weer stil werden in bewondering.

Er is een groot nadeel: een jaar wachten voor de hele film. Help me, Obi-Wan Kenobi.

Veel positieve geluiden dus. Maar: dat vond men ook van de trailer van The Phantom Menace (1998). U weet wel, dat deel van Star Wars dat ons Jar-Jar Binks bracht.

Star Wars: The Force Awakens komt op 18 december 2015 uit.

    • Philippus Zandstra