De Lakenhal twee jaar dicht voor grote verbouwing

Impressie nieuwbouw Lakenhal
Impressie nieuwbouw Lakenhal Beeld Happel Cornelisse Verhoeven

Museum De Lakenhal in Leiden gaat in de loop van volgend jaar ruim twee jaar dicht voor restauratie en een uitbreiding. Vanmiddag werden de plannen gepresenteerd voor de ruim 20 miljoen kostende verbouwing, die eind 2017 moet zijn afgerond.

De Britse restauratiespecialist Julian Harrap Architects tekende de plannen voor de restauratie van het voormalige zeventiende-eeuwse stadspaleis, waar het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden sinds 1874 in is gevestigd. Het bureau van de jonge Nederlandse architecten Happel Cornelisse Verhoeven is verantwoordelijk voor de nieuwbouw.

De verbouwing is noodzakelijk, zegt een woordvoerder, omdat De Lakenhal „te krap in zijn jas zat”. Straks zal de routing in het museum beter zijn, is er ruimte voor een permanente opstelling van de vaste collectie, bezit het museum een auditorium en educatieruimtes, en komt er een atrium dat verhuurd kan worden voor publieksevenementen. „Kunnen we eindelijk ook gaan ondernemen”, zegt de woordvoerder. Na de heropening rekent het museum op 100.000 bezoekers per jaar, zo’n 25.000 meer dan nu.

De gemeente Leiden heeft 16,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. De overige benodigde gelden, zeker 4 miljoen euro, gaat De Lakenhal zelf bij elkaar brengen. Diverse fondsen hebben al 2,5 miljoen toegezegd. De ruim twee jaar durende verbouwing leidt niet tot ontslagen, zegt de woordvoerder. „De conservatoren zijn drukker dan ooit om het museum bij de heropening met de tijd mee te laten gaan. Het overige personeel wordt elders gedetacheerd.”

Eind 2017 heropent De Lakenhal met een tentoonstelling over 100 jaar De Stijl, de beweging die in Leiden door Theo van Doesburg werd opgericht. Voorjaar 2018 volgt een grote expositie over ‘de vroege Rembrandt’.