De kunst van het simuleren

foto Maarten Hartman

Het had ook een postmoderne kunstinstallatie kunnen zijn, of een levensgroot slagveld onder Playmobil-mannetjes. Gisteren openden de ministers Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en Hennis (VVD, Defensie) op de Van Brederodekazerne in Vught het Nationaal Trainingscentrum. Hier oefenen defensie, politie en brandweer met civiele partners voor het geval Nederland wordt getroffen door een ramp waarbij chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen worden gebruikt. Een metrostation, inclusief incheck-poortjes, abri’s en een metrostel, is tot in detail nagebouwd. De temperatuur kan er worden opgestookt tot 32 graden hoger dan de buitentemperatuur. En met de inzet van gas wordt een terroristische aanslag tot in detail gesimuleerd. Daarnaast staan op het twee hectare grote terrein een hotel, een vliegtuigcabine, een winkelstraat met een postkantoor en restaurants en een boerenschuur, inclusief hennepkwekerij. Ook aan uniformen en hoodies is gedacht. Minister Opstelten benadrukte gisteren dat dergelijke rampen in Nederland zeldzaam zijn, maar zegt dat ze ons dwingen tot „grondig oefenen”.