Cameron presenteert strengere regels voor EU-migranten

De Britse premier David Cameron heeft vanochtend hervormingen aangekondigd die het ‘onaantrekkelijker’ moeten maken voor EU-migranten om in het Verenigd Koninkrijk hun geluk te zoeken door middel van strengere eisen aan het krijgen van financiële voordelen en uitkeringen.

De Britse premier David Cameron.
De Britse premier David Cameron. Foto AP/ Kirsty Wigglesworth

Er komt geen controversieel quotum voor het aantal migranten in het Verenigd Koninkrijk, of een ‘noodrem’ gericht op migranten uit specifieke EU-landen om het aantal snel te beperken. Maar premier David Cameron heeft vanochtend wel hervormingen aangekondigd die het in ieder geval ‘onaantrekkelijker’ moeten maken voor EU-arbeidsmigranten er hun geluk te zoeken door middel van strengere eisen aan het krijgen van financiële voordelen en uitkeringen.

Zo krijgen migranten straks pas arbeidsgebonden voordelen als ze minstens vier jaar in het Verenigd Koninkrijk wonen. Dat geldt ook voor sociale woningen. Ook krijgen ze niet langer kinderbijstand en belastingvoordelen voor kinderen die ergens anders in Europa wonen, hoelang ze ook al belasting hebben betaald in het Verenigd Koninkrijk. En als de migranten binnen zes maanden geen werk hebben gevonden, dan moeten ze het land weer uit. Tijdens het zoeken krijgen ze ook geen uitkering meer, dus het wordt een vereiste om al een baanaanbod te hebben wanneer ze naar het Verenigd Koninkrijk komen.

Hij noemt de hervormingen, “het strengste systeem binnen de EU voor het tegengaan van misbruik van de vrijheid van verkeer”, een vereiste in toekomstige gesprekken over het al dan niet lid blijven de Europese Unie. Mocht hij de plannen erdoor krijgen, dan zal hij zich inzetten om in de aanloop naar het referendum over EU-lidmaatschap in 2017 campagne te voeren om lid te blijven van een “hervormde Europese Unie”. Faalt hij erin zijn hervormingen te bewerkstelligen, dan “sluit hij niets uit”. Hij maakte tijdens zijn toespraak niet expliciet of dan ook een vertrek uit de EU aan de orde zou zijn.

“We verdienen het gehoord te worden. Niet alleen vanwege het belang voor het Verenigd Koninkrijk, maar voor Europa als geheel.”

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar En waarschuwing van Cameron aan EU: als onze eisen voor dovemansoren zijn, dan sluit ik niets uit (oftewel #brexit blijft op achtergrond)

Tussen twee kampen

Dat Cameron een verscherping van de regels voor arbeidsmigratie wil, is al langer duidelijk. Maar wat begon als discussie over fair play, het achteraan aansluiten wanneer het aankomt op voorzieningen, is onder druk van de eurosceptische UKIP een discussie over aantallen geworden, schreef onze correspondent Titia Ketelaar (€).

“Het bijstandsdebat wordt ook in andere Europese landen gevoerd, waaronder Nederland en Duitsland. Aanpassing van de regels voor bijvoorbeeld het aantal maanden waarna een EU-burger in een ander land een werkeloosheidsuitkering kan aanvragen, of voor het sturen van kinderbijslag naar een ander EU-land, kunnen misschien op steun rekenen. Maar Cameron heeft zichzelf in een positie gemanoeuvreerd waarin hij wel verder móet gaan.”

En dat heeft alles te maken met zijn verkiezingsbelofte uit 2010. Hij beloofde voor de verkiezingen in 2015 de nettomigratie (immigranten min emigranten) terug te dringen naar een niveau van de jaren 90, onder de honderdduizend per jaar. Er kwamen strengere regels, maar die hebben weinig effect gehad. De nettomigratie is volgens de laatste cijfers gestegen tot 260.000, een aantal hoger dan toen hij premier werd in 2010. De stijging is vrijwel geheel te wijten aan Europese immigranten, verantwoordelijk voor ongeveer tweederde van de groei.

Tegelijkertijd heeft Cameron te maken met de EU-regelgeving. Toen het gerucht nog rondging dat Cameron een quotum voor het aantal migranten zou willen, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat ze zich niet meer zou inspannen om het Verenigd Koninkrijk bij de EU te houden. Dat wil ze in principe nu wel graag. Cameron zou met een quotum een rode lijn hebben overschreden, want de vrijheid van verkeer is voor de EU heilig.

The Guardian schrijft dat belangrijke EU-spelers als Merkel en Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, hervormingen als die Cameron vandaag heeft voorgesteld wél zullen steunen.

Update 13.00 uur: De Europese Commissie zegt in een reactie dat de plannen van Cameron “zonder drama” besproken kunnen worden, schrijft persbureau Reuters. Ze zegt dat de Europese wetgeving het aanpakken van misbruik van financiële voordelen toestaat. De plannen moeten “rustig en voorzichtig” besproken worden volgens een woordvoerder.