Bij genoeg druk storten ze die bonus wel terug

Na politieke ophef gaven bestuurders van het failliete kinderopvangbedrijf Estro hun bonussen terug. Enkelen gingen hen voor.

Blijkbaar vonden ze het achteraf gezien toch ook niet zo gepast, een bonus innen vlak voor het bedrijf waar je werkt failliet gaat – en duizend mensen op straat komen te staan.

De bestuurders van Estro, het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, hebben de omstreden bonussen teruggestort die ze in de maanden voor het faillissement hebben ontvangen. Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag van de curator, dat vandaag is gepubliceerd.

Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait en financieel directeur Kris Geysels van Estro kregen in april een bonus van respectievelijk 41.000 euro en 33.000 euro over vorig jaar, hoewel ze pas in november 2013 in dienst kwamen. In juni, de maand voor het faillissement, kreeg Bienfait nog een bonus van 25.000 euro.

‘Laakbare’ beloning

Dat geld hebben ze „op eigen initiatief” en „onverplicht” teruggegeven, schrijft curator Wouter Jongepier in zijn verslag. Maar helemaal spontaan was het niet. De publieke verontwaardiging en politieke druk waren groot. Kamerleden vonden dat de curator het geld moest terugvorderen. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemde het „laakbaar” dat „de top van een bedrijf zichzelf rijkelijk beloont vlak voor een faillissement”.

Terugvorderen is dus niet meer nodig. En ook de vraag of het uitkeren van de bonussen onrechtmatig was, wordt niet meer beantwoord. Het antwoord op die vraag is „complex en onduidig”, schrijft de curator. Hij ziet, nu het geld is teruggestort, geen aanleiding tot verder onderzoek naar de bonuskwestie.

Het is niet de eerste keer dat bestuurders hun bonussen vrijwillig teruggeven nadat allerlei mensen zich kwaad hadden gemaakt. De voormalige top van installatiebedrijf Imtech stortte vorig jaar de bonussen over 2010 en 2011 terug, nadat grote fraude aan het licht was gekomen. Dat ging om veel hogere bedragen: bij elkaar 2,2 miljoen euro.

Ook twee oud-bestuurders van bouwbedrijf Heijmans leverden in 2009 een deel van hun vertrekpremie in. Elk 300.000 euro. Ook zij deden dat vrijwillig – maar niet spontaan.

Omstreden doorstart

Curator Jongepier van Estro doet nog wel onderzoek naar de „oorzaken van het faillissement” en het „bestuurs- en aandeelhoudersbeleid”, schrijft hij. Direct na het faillissement maakte Estro een doorstart onder de naam Smallsteps. Een omstreden doorstart: de nieuwe eigenaar van Smallsteps is ook een van de oude aandeelhouders van Estro en kocht het gezonde deel van het bedrijf dus ‘van zichzelf’.

Een voorgekookte deal, speculeerden critici, waarin de eigenaar vooral aan zichzelf dacht. „Belangstelling bij derden is niet (serieus) in kaart gebracht”, schreef de curator al in zijn eerste verslag. Onder meer deze gang van zaken onderzoekt hij nog.

    • Teri van der Heijden