Ballast Nedam verkoopt divisie offshore aan baggeraar Van Oord

Ballast Nedam verkoopt al zijn activiteiten op zee om aan te sterken. Baggeraar Van Oord wil meer windmolens bouwen.

Het noodlijdende bouwbedrijf Ballast Nedam verkoopt zijn offshoredivisie aan baggeraar Van Oord. Het bouwbedrijf heeft geen bedrag genoemd, maar spreekt van een „significante boekwinst” op de verkoop. Inclusief deze winst verwacht Ballast Nedam zijn verlies dit jaar te kunnen beperken tot 35 tot 45 miljoen euro, los van de betalingsverplichtingen aan belastingen en rente.

Het bouwbedrijf uit Nieuwegein noemt de transactie een uitbreiding van het verkoopprogramma om zijn financiële positie te versterken. Ballast Nedam (1,3 miljard omzet) heeft al sinds 2011 geen winst meer gemaakt. Afgelopen zomer moest het nog een verlies nemen van 87 miljoen euro op de verbreding van de A15 en de vervanging van de Botlekbrug bij Rotterdam, een project met dure tegenvallers. De laatste drie jaar verdween een kwart van de circa vierduizend banen bij het bouwbedrijf.

Bij de halfjaarcijfers in juli was het eigen vermogen gezakt tot slechts 4 procent van het balanstotaal. Met de overname van de offshoredivisie door Van Oord verwacht Ballast Nedam een „sterke stijging” van de solvabiliteit tot circa 10 procent. Beleggers reageerden positief: het aandeel Ballast Nedam (slotkoers 3,05 euro) stond vanochtend licht in de plus.

De verkoop omvat alle bezittingen van de offshoredivisie en de staf van de ‘EPCI’-diensten (ontwerp, inkoop, bouw en installatie). Ook neemt Van Oord de Svanen over, naar verluidt de sterkste drijvende hijskraan ter wereld die 8.700 ton kan tillen. De overname behelst verder het lopende Westermeerwind-project, een windmolenpark met 48 turbines dat in het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder wordt gebouwd.

Van Oord (omzet 1,6 miljard euro, 4.200 werknemers) uit Rotterdam, een van ’s werelds grootste baggeraars, wil met de overname zijn „leidende positie” in windenergie in Noordwest-Europa versterken. Momenteel bouwt Van Oord een windpark voor de kust van Noordwijk aan Zee en een park boven Groningen.